Tárhelyszakértő

Hasznos funkciók az új Firefox-ban

2015. november 17. - Lampyris Noc

30197242_m.jpg

Ahogy azt mai délelőtti Facebook-posztunkban is megírtuk, egészen pofás kis funkciók érkeztek a Firefox legújabb frissítéséhez. Közösségi médiafelületünkön két komolyabb változtatást említettünk, de a Mozillának van még azért meglepetés a tarsolyában.

Nézzük meg, mit ajánl nekünk az egyik legnépszerűbb böngésző legújabb stabil verziója.

Biztonságosabb a privát böngészés, adieu hangos lapok

Nem hisszük, hogy a privát böngészés ismeretlen lenne a felhasználók előtt, hiszen egyre gyakrabban használják a júzerek annak érdekében, hogy netezéskor az adott böngésző ne tárolja az előzményeket, sütiket és ideiglenes fájlokat. És nem, nem csak a "felnőtt tartalmak ellen" jó, mert így aztán nem látja az asszony, hogy miket sasoltunk este, amikor ő már lefeküdt.

A Firefox "Tracking protection" funkciója most ezt a privát böngészést igyekszik még biztonságosabbá tenni azáltal, hogy blokkolja a követést ilyen esetben is. Ezt azonban az about:config konfigurációs oldal segítségével kell bekapcsolnunk, hiszen nem alapértelmezett beállítás.

A hangos lapok ellen pedig egészen felhasználóbarát megoldást kaptunk: a Firefox az ilyen weboldalak érzékelésekor a lapfülek szélére egy ikont helyez, amire kattintva gyorsan és kényelmesen némíthatjuk el a zavaró körülményeket.

Azért ez utóbbi sokakat tölthet el megelégedéssel...

Mi van még a tarsolyban?

És akkor érdemes megnézni, hogy mi érkezik még a legújabb stabil verzióval.

Egyrészt jó hír, hogy okosabb lett a jelszókezelő, hiszen a jelszavakat és a felhasználóneveket mostantól a helyi menüből elérve is kimásolhatjuk. Az interaktív weboldalak esetében nőtt a teljesítmény, valamint javult a Firefox WebRTC képessége is, hiszen lehetőségünk lesz a kiterjesztésekkel a hívások elérésére, tiltására, fogadására vagy kezdeményezésére IPv6-támogatás mellett.

Nem panaszkodhatnak majd a mobilosok sem, hiszen egyrészt náluk is elérhető a hangos lapok elleni védelem (elég egy klikk a csendes netezéshez), másrészt megjelent a családbarát böngészés nevű funkció, amivel a júzer limitált profilt készíthet a táblagépén.

A Firefox fejlesztői a panelek közötti navigáláshoz görgethető lapokat is biggyesztettek, valamint lehetőségünk lesz a mobil belépési adatok tárolására az about:login-nál. ha esetleg ez nem volna elég, akkor jusson eszünkbe az is, hogy a címsávban közvetlen diktálással is kereshetünk.

Az új Firefox immáron elérhető Windows, Linux és OS X operációs rendszerekre. Érdemes kipróbálni!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr758087400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.17. 23:56:19

Épp ez az, hogy már nem kell az about:config. Legalábbis desktopon. Ugyanott, ahol a notrack kérés van.
Az about:config ahhoz kell talán, hogy ne csak privát módban érvényesüljön.
Ha rosszul tudom, valaki majdcsak kijavít.

Helyszíni zsemle 2015.11.18. 12:52:59

Engem leginkabb az akadozas idegesit, ezt valahogy megoldhatnak. Ha sok oldal tul sokaig van megnyitva, akkor elobb utobb akadozni kezd. Par masodpercenkent megall 1-2 masodpercre es ilyenkor a proc terheles is maxra-ra ugrik. Ujrainditva ugyanazok az oldalak mar nem okoznak ilyet, tehat nem az oldalakkal van gond, hanem azok futtatasaval.

bsand 2015.11.18. 16:22:42

"...hogy a címsávban közvetlen diktálással is kereshetünk."
ez miképpen működik, mert én nem találtam rá sehol?

kokuszpok1960 2015.11.18. 19:12:38

Na ezzel a némítás dologgal "nem fedezték fel Amerikát". A Safari 9-ben is van egy kis kék hangszóró ikon a címsorban, ha "hangos" az adott oldal. Erre kattintva lehet némítani.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.18. 21:47:28

Nem biztos, hogy jól értem, de van a Firefoxnak egy szolgáltatása, ahol a jelszavainkat tárolhatjuk? Nincs ebben némi biztonsági kockázat?

jürgen baromartz 2015.11.18. 22:14:56

@Helyszíni zsemle: én notórius lapnyitogató vagyok, és tanúsíthatom, hogy amikor eléri a két gigabájtot a firefox.exe a memóriában, akkor elkezd szaggatni (hiába van 16 giga ram az asztali gépemben). ilyenkor kikapcs gombbal ki kell lépni vagy rosszabb esetben feladatkezelővel ki kell ütni a szerencsétlent, mert mást nem lehet vele kezdeni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.18. 23:01:14

@Androsz: Van egy ilyen szolgáltatása, mint a többi böngészőnek is és igen, óriási biztonsági kockázat, ezért édemes azonnal kikapcsolni telepítés után...

2015.11.19. 00:02:13

@Online Távmunkás: egyáltalán nem óriási a biztonsági kockázata, főleg ha van master password. Elhanyagolható a kockázata. Egyébként is fizikai képtelenség létezni nélküle. Nekem van kb 40 oldalhoz jelszavam, és nem mindenhova ugyanaz. Még ha mindegyik jelszót fejben is tartom, azt már nem mindig, hogy éppen melyik oldalhoz/userhoz mi az aktuális jelszó. Ez egy teljesen jó és megbízható megoldás, és nekem az elmúlt 10+ évben soha nem volt belőle problémám.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.19. 00:05:04

@Online Távmunkás: Akkor jó, mert a poszt azt az érzetet keltette bennem, hogy ez a jelszókezelő valami nagyon frankó dolog, ami most még okosabb lett. Ehelyett tehát inkább olyaminek kellene állnia, hogy kedves Felhasználók, a Mozilla tökéletesítette ezt a brutális baromságot, amit az egységsugarú júzer már kettő helyett egy kattintással is elérhet, nehogy már csontig kopjon a kis ujjacskája a fáradságos kattingatásba meg annak a bepötyögésébe, hogy 123456.
 
@jürgen baromartz: Te aztán tényleg notórius lapnyitogatható lehetsz, mert 2 gigát felzabáltatni még ezzel a romhalmazzal sem könnyű. Nekem jelenleg 336 kilót foglal (v41), de az is igaz, hogy csak négy lap van rajta nyitva. Remélem, hogy a géped 64 bites, különben 12 giga csak ott ül és figyel. Viszont a 32 bites rendszerekre is szánt, C++ magra alapozott programok a 2 gigás határ átlépése után a memóriát ablakokban kezdik lapozni, állandóan áthelyezve a tartalmat, és az bizony szaggat. Lehet, hogy a Firefox is így tesz.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.19. 00:12:36

@retrovírus: Nem kell, hogy mindet fejben tartsd. Az sem, hogy olyan spéci megoldást használj, mint amit én csináltam magamnak. Elég ha legalább valami nem szabványos, mindenki számára ismert technikát használsz. Például kinyomtatsz magadnak 500 jelszót, és a jelszókezelőben csak azt tárolod, hogy egy adott oldalhoz melyik sor melyik oszlop. Máris két független lépcsőre bontottad a dolgot. Van egy Pa5sw0rD nevű programocska, azzal kazalszámra lehet termelni a jelszavakat.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.19. 02:42:12

@Androsz: és ha a papírod nincs kéznél, cseszheted a "biztonságodat". Nem állítom, hogy a jelszavak gépen tárolása életbiztosítás, de amit itt előadtál... no comment. És inkább a szabványos titkosítás, mint egy általad kitalált algoritmus, ha a gépen tárolt adatok titkosítása a cél. El sem tudod képzelni, hogy a pistikék által kitalált, "nem szabványos" módszereket milyen könnyen feltöri egy szakember.
A másik véglet, amit írtál, hogy papíron tárolsz random karaktereket és ezek koordinátáit jegyzed fel. Viszont ezt napi rendszerességgel használni...
Nem mellesleg, ha egyszer valaki olyan szinten hozzáfér a gépedhez, hogy el tudja vinni a jelszó adatbázist, az akár egy keyloggert is a gépedre csempészhet és feldughatod magadnak a titkosításodat.

jürgen baromartz 2015.11.19. 12:56:24

@Androsz: igen, 64 bites oprendszert használok (nyilván, annyira hülye azért nem vagyok). a 16 gigabájt ram elsősorban 3d-s tervező alkalmazásokhoz kellett, tele tudják ám rakni a memóriát rendesen.

a firefox egyébként pikk-pakk fel tud zabálni 1-1,5 giga ramot, onnan már nem sok van hátra addig a határig, amikor már érezhetően elkezd lagolni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.19. 21:53:52

@retrovírus: Az a probléma, hogy az alapértelmezett beállítás a jelszavak megjegyzése, mesterjelszó nélkül. És nem egyszerűen megjegyzi, hanem meg is mutatja a jelszavakat...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.19. 21:54:05

@jürgen baromartz: Feltételeztem, de nem bírtam magammal. Egyébként láttam már olyat, aki 32 bites asztali PC-re jó drágán vett 8 giga RAM-ot, de nem volt elégedett, aztán a tanácsomra megnézte a rendszeradatokat.

@Hóhér az utolsó barátod: Őszintén kíváncsi lennék arra, hogy a saját kódjaimat mennyire könnyen törné fel szakember. Gazdag a fantáziám. Sajnos elég sok olyan primitív weboldal van, ahol a jelszóban használt karakterkészlet az angol ábécé és a számok, ez eléggé leszűkíti a titkosítás esélyeit. De itt mondom el minden érdeklődőnek, hogy ebben a kódsorban a bankszámlaszámom található, a monogrammommal és a bank nevével: "nsEyukUC8JgcxNqLcmwg3V9LbaNqsed58oq5nomxM74p3eiqrNqJ76Kq1m4ycvc7acokiqiuefb4S0sbf2ddz0oYp5". Ezt a rendszert már nem használom, de a feladat rémesen egyszerű. Aki elsőként elküldi nekem a benne tárolt adatokat, annak becsszóra odaadom, ami abban a pillanatban a számlán van.

Viszont ha a papír szerinted elveszhet, akkor a jelszavak a gépen is tárolhatók, csak nem kell azt a nevet adni a fájlnak, hogy JELSZAVAK.ITT. De ezzel egyáltalán nem merültek ki a lehetőségek, én csak mondtam egy egyszerű példát. Aki egyébként képes elkavarni a jelszótáblázatot, azon nem lehet segíteni.

Mivel én a jelszavaimat végül egy szövegből a Vágólapon viszem át a beviteli mezőbe, a hacker feldughatja magának a keyloggert. Azt, hogy Ctrl-Ins, Shift-Ins, kiteszem háttérképnek, ha akarja. Ha a Vágolapomhoz akar kívülről hozzáférkőzni, azt pedig a HIPS megfogja. Amikor elküldeni akarja az eredményt, azt a tűzfalammal remélem kiszűrni. Ezt sima keylogger nem veri át, ahhoz már valami profi cucc kell. Van olyan, hát hogyne lenne, de nem a világháborúra készülök, én csak nem teszem ki a jelszavaimat egy dokumentált program keze ügyébe.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.19. 21:59:59

@Androsz: Ennél még az is jobb, ha megjegyzel 10 jelszót és a jelszókezelőben azt tárolod, hogy ezek milyen kombinációját használod az egyes oldalakon...

@jürgen baromartz: Két blog.hu-s ablak van nyitva és a Firfox 400 mega memóriát zabál, pedig ez nem a Youtube.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.19. 22:20:05

@Online Távmunkás: az ilyen szakértőnek hiába magyarázol. Ő okos, ő jobban tudja.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.19. 22:34:48

@Hóhér az utolsó barátod: Nem, én csak okosabb vagyok annál, mint látatlanba gondolja. Gyerekkorom óta foglalkozom hobbiként a titkosírásokkal, tanultam matematikai és programozási tárgyakat, és van harminc éves szakmai tapasztalatom. A kereskedelmi forgalomban levő titkosítási technikák kicsit túlságosan sokat bíznak a matematikára, a változatosság rovására. Olyan elemeket is érdemes bevonni, amelyekhez az ember eszére van szükség, és számítógéppel nem pótolható, egyelőre. És mindenekelőtt: ha olyan módszert használsz, amit széles körben publikálnak, azzal kétségtelenül növeled az esélyt arra, hogy egyben egy sokak által megtámadott módszert használj.

@Online Távmunkás: :-) Lényegében ez volt a következő, ami nekem is eszembe jutott, komolyan. De hát ez a blog nem az algoritmusokról szól, fölösleges volna a kombinációkat sorolgatni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.11.20. 00:21:41

@Hóhér az utolsó barátod: :-) Persze. Azt, aki képzetlen. Te tudod, hogy mit jelent az, hogy öntelt? Még ma is születnek olyan, használható ötletek különféle területeken, amelyekre azt mondja az ember, hogy "Ez hogy nem jutott eszembe?". Ne zárd ki, hogy valaki más, akiről semmit sem tudsz, legalább valamiben olyasmit tudhat, amit eddig te valamiért nem ismertél meg.

Azzal, hogy leírták a titkosítások elméletét, még nem oldották meg a dekódolásukat. Természetesen elvben sem létezhet dekódolhatatlan titkosítás, mivel a szöveg hossza mindig véges. A dekóderek feladata ezt a felső határt nagyságrendekkel lejjebb vinni. Az algoritmusok köre kábé négy évezred óta bővül. De ez nem zárja ki azt, hogy a dekódolás végére az eredmény már érdektelenné válik, és a dekódoláshoz igénybe venni érdemes erőforrások sem egyformák. Ezek ismert általánosságok.

De az is ismert, hogy ahogy a felderített és feltalált algoritmusok köre bővül, úgy bővül a kevert módszerekhez használható lehetőségek száma is. Az általam mutatott, nagyon megkönnyített példa is kevert módszerre alapul, természetesen. Feldolgozható, dekódolható, de időigényes. Ez lényeges szempont.

A török gyerek példája nem teljesen jó ide, mert ő publikálja a módszerét, és a kulcsban bízik. Én a módszert nem is publikáltam. Épp ez itt a lényeg: a Mozilla módszere megismerhető, az algoritmus leírását mindenki megnézheti, ha visszafejti a programkódot. Ez az, amiért én nem bíznám rá a jelszavaimat. Én CSAK ennyit mondtam.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.20. 08:49:39

@Androsz: az ember, aki mindent jobban tud. :D
Nem haragszol, ha szánalmasnak tartom az erőlködésedet?

Celtic 2016.01.31. 18:42:58

@Androsz: Es amugy megbiznal egy nem-publikalt algoritmusban ? En nem. Lehet, hogy nemcsak a NSA-nak van hozza hatso kapuja, hanem minden utsezli script kiddienek.

Vegulis, a torok gyereknek is lehet igaza. 50 eve korberohogtek, akinek a nyilt kulcsu titkositas egyaltalan megfordult a fejeben.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.01.31. 21:36:52

@Celtic: *Megbízni* semmiben sem tudok. Csak remélni, hogy minél kisebb kár ér, minél később. A napokban feltörték egy számlámat, és nem rajtam keresztül, most vizsgálják. Nem tartok rajta sok pénzt, csak eszköz az átutalásokhoz. Ha megbíznék a banki rendszerekben, most sokkal nagyobb kár ért volna. Nincs bizalom, sem hit, sem tudás. Reménykedés van. Akkor pedig én nem fogok tálcán kínálni semmit, és igyekszem mindent magam csinálni, amennyire az lehetséges. A jelszavaim kezelését is.
süti beállítások módosítása