Tárhelyszakértő

Okosházak figyelem: alacsony fogyasztást ígér a passzív Wi-Fi

2016. február 28. - Lampyris Noc

10066685_m.jpg

A Washingtoni Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszer, amely a hagyományos Wi-Fi-nél több ezerszer kisebb fogyasztással is elmegy, miközben hatótávolsága nagyobb, mint amit az előd bír.

Álomszerű? Igen!

De a passzív Wi-Fi-ként elnevezett rendszer már itt kopogtat az ajtónkon, és nagyon úgy tűnik, hogy valóság lesz belőle.

Giga-alacsony fogyasztásért nagyobb hatótávolság

A Wi-Fi-t valószínűleg senkinek nem kell bemutatni (ez egy vezeték nélküli internetkapcsolatot megvalósító szabvány), hiszen előnyeit a mindennapok során épp eléggé kiélvezzük ahhoz, hogy szinte mindannyian ismerjük, mi is ez pontosan.

A rendszer egyik nagy hátránya viszont az, hogy működtetését nagy fogyasztás kíséri, amivel az okosmobilok csak nagyon nehezen birkóznak meg.

Ezért is keresték a kutatók az energiahatékonyabb protokollt, és végül így jutottak el a Washingtoni Egyetem munkatársai is a passzív Wi-Fi-hez.

Ahhoz, ami a hagyományoshoz képest akár tízezerszer kisebb fogyasztással is képes hatékonyan működni, miközben akár 30 méteres is lehet a hatótávolsága.

Mi a passzív Wi-Fi jövője?

A módszert úgy fejlesztették ki, hogy a kutatók nemes egyszerűséggel elválasztották az analóg és a digitális műveleteket, amelyek közül ismert, hogy utóbbiak energiaigény az elmúlt évek kutatási miatt igencsak lecsökkent.

Szemben az analóg résszel, ami energiazabáló egy dolog.

Ezért a szakértők az analóg részt egy fix energiaellátású egységbe szervezték, így a hálózatra csatlakozó készülékeknek csak a digitális műveleteket kell elvégezniük, jóval kedvezőbb energiafogyasztással.

A technológia jelenleg 11 megabites sávszélességre képes, de fejlődés ezen a téren is várható. Sőt, számos IoT eszköznek ez a viszonylag kis adatforgalom már most is bőven elég, ezért leginkább ezen a piacon számíthatunk nagy robbanásra.

Bizony, ennek leginkább az okosházak tulajdonosai fognak majd örülni...

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr888426352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.29. 07:10:11

Az alacsony fogyasztás csak a végberendezésre értendő. A köztes eszköz zabál majd, mint állat. Vagyis az összfogyasztás akár több is lehet,

midnight coder 2016.02.29. 07:37:18

Vagy én vagyok a hülye vagy a cikk nem túl világos, de ebből nekem rohadtul nem derül ki, hogy milyen elven is működik ez az egész. Hova szerveződik ki az analóg rész ?

Netuddki. 2016.02.29. 08:28:13

Az illető úgy fordította angolból, hogy maga se értette mit fordít.
Már most is van a wifinél sokkal alacsonyabb fogyasztású technológia, csak nem wifinek hívják. Csak hát sokkal lassabb is.

báró Csekonics 2016.02.29. 08:52:26

"miközben akár 30 méteres is lehet a hatótávolsága"
"A technológia jelenleg 11 megabites sávszélességre képes"

Hát, lehet hogy csak én nem érzem a dolog húzását, de szerintem ezen tényleg van még mit reszelni.
Vagy tényleg nagyon csúnyán mellément a fordítás.

Macropus Rufus 2016.02.29. 09:34:02

30m / 11megabit... Hát ez nem sok. Egyik se.
a fogyasztás meg erősen relatív. Ha ez az izé csak 5W-os adó teljesítménnyel rendelkezik és 30m-ad 11Mbitel akkor sokat eszik.
Pláne ha belevesszük, hogy egy közönséges tégla fal simán úgy lefogja a jelet, hogy a 30m már csak jó ha 10.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.29. 10:49:43

Itt:

ipon.hu/hir/jon_a_rettentoen_energiatakarekos_passziv_wifi/36472?utm_source=hetihirlevel&utm_medium=e-mail&utm_campaign=hirlevel

kicsit több részletet árulnak el.

Mellesleg a posztolót minősíti, hogy még egy linket sem volt képes megadni. Pedig ez alapvető etikett.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.29. 11:27:33

A működési elv egyébként nem új, pontosan ezen az elven működnek az UHF és efölötti frekvenciatartományban (GHz) üzemelő RFID eszközök. A fizikai elv a backscattering, vagyis a vett jelet az antenna reflektálja, mintegy önálló sugárzóvá válva:

en.wikipedia.org/wiki/Backscatter

Az antenna kapcsologatásával lehet változtatni a reflexió mértékét, azaz jelet visszaküldeni.

Az alacsonyabb (párszáz kHz vagy max. kb. tíz-húsz MHz) tartományban működő RFID-h hatótávolsága csak max. néhányszor tíz cm, mert lényegében induktív csatolással energiát "szívnak ki" az adóból (a közeli tér - near field - Fresnel-tartománynál közelebbi részében), és e "kiszívás" modulálásával tudnak jelet visszaküldeni: az adó a fogyasztás ingadozását érzékeli.

Mindennek megértéséhez és elmagyarázásához kevés fizikatudás is elegendő, a posztoló nyugodtan beleírhatta volna a posztba.

énisfélek 2016.02.29. 11:29:30

Évente közel fél millió forintot költök benzinre.
Évente közel kétszáz ezer forintot költök fűtésre.
Ez a csodawifi találmány a villanyszámlámat akár ezer forinttal is képes lesz csökkenteni ÉVENTE.
Gondolhatjátok, hogy milyen óriási izgalomba jöttem a hír olvastán ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.02.29. 11:32:37

@énisfélek:

Szerintem a lényeg nem a megtakarítás, hanem a mobil eszközök fogyasztásának csökkenése, miáltal nő az üzemidő.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2016.02.29. 11:45:42

Az egyik oldalon "passzív" kommunikáció esetén a folyamatos kétirányú adatkapcsolat feltétele, hogy az egyetlen aktív elem (a router) ne csak akkor bocsásson ki rádiófrekvenciát, amikor kommunikálnia kell, hanem folyamatosan adjon, hogy a sok passzív egység bármikor energiához juthasson tőle, hogy bármikor kommunikációt kezdeményezhessen.
Tehát ahhoz, hogy a a tízezerszer kevesebb energiafogyasztású passzív egységek bármikor kommunikálhassanak, ahhoz a routernek olyan üzemmódban kell működnie, amikor napi energiafelvétele talán több ezerszeresére is emelkedik, ebben az esetben viszont végeredményben nem spóroltunk semmi energiát.
Valószínűleg ez a találmány sem több, mint a többi tudományos befektetővadász csalás, átverés: a néhány hozzáértő szakember csak röhög az egészen, a rengeteg buta befektető meg szalad a pénzével részvényt venni.
A fizikából felmentett újságírók meg sorra írják a zavaros cikkeket...

bunkó · http://bunko.blog.hu 2016.02.29. 11:53:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "a mobil eszközök fogyasztásának csökkenése"

Nem furcsa, hogy a jelenleg használt rendszerek energiafogyasztásával történő nagy mellényű összehasonlításokből , valahogy kimaradt mondjuk a bluetooth energiafelhasználásának megemlítése? Vagy a csökkentett adóteljesítményű és lassított üzemmódú 5 Ghz-es wifié?
süti beállítások módosítása