Tárhelyszakértő

Saját domaint kapnak a trollok?

2015. április 11. - NM Dani

sucks.jpgAz újonnan bevezetésre kerülő gTLD-k között akad nem egy mulatságos, bizarr és érdekes darab is. Ilyen a .sucks is, amely kritikusai szerint a trollok fellegvárává válhat.

A cég szerint, amely a domain üzemeltetésének jogait megvásárolta, a .sucks a szólásszabadságot erősíti, "segít a fogyasztóknak hallatni a hangjukat és a cégeknek, hogy értékes kritikákat kapjanak". Mások szerint azonban az egész gTLD csak arra lesz jó, hogy valamilyen jogosultságot adjon az offenzív weboldalak létezésének.

Ami azonban az egész ügyet igazán furcsává teszi, hogy a regisztrátor, amely megszerezte a gTLD jogait, a kanadai VOx Populi ("a nép hangja", találóan) 2500 dollárért adja a domaineket. Ez elképesztően magas árnak számít a domainpiacon megszokott néhány tízdolláros, párezer forintos regisztrációs díjakhoz képest.

Jogvédők attól tartanak, hogy a trollok felvásárolják majd a domainneveket, aztán még több pénzt kérnek majd értük az érintettektől. Bár a legtöbb ilyen vitát általában jogi úton rendezik, ez akár hosszadalmas procedúra is lehet, éppen ezért az olyan nagyvállalatok, mint a Microsoft vagy a Google, már idejekorán felvásárolják a hozzájuk köthető domaineket, amelyeket aztán sokszor nem is használnak. Így viszont magakadályozzák, hogy valaki eltérítse a forgalom egy részét, vagy számukra kellemetlen tartalmakat közöljön az oldalakon.

A civilek most az ICANN-nél próbálkoznak azzal, hogy teljesen felszámolják a .sucks domaint, a hatóság azonban azt mondja, nincs megfelelő jogköre intézkedni. Ezért az amerikai és kanadai hatóságokhoz fordultak, hogy kiderítsék, illegálisnak minősül-e bármi, amit a Vox Populi csinál.

A Vox Populi szerint ők nem tesznek más, mint lehetőséget adnak a cégeknek az interakcióra, arra, hogy egyedi módon kommunikálhassanak célpiacaikkal - eléggé nyilvánvalónak tűnik azonban, hogy az új domaint elsősorban nem erre fogják használni azok, akik hajlandóak a 2500 dolláros regisztrációt kifizetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr767358174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása