Tárhelyszakértő

Sose volt még ilyen emberi egy virtuális asszisztens?

2015. október 22. - Lampyris Noc

shutterstock_252668938.jpg

.. de legalábbis egyszerre dögös szőke és szexin üzletasszonyos még nem, az biztos! Sőt, az IPsoft mesterséges intelligenciája, Amelia a cég szerint hamarosan a Turing-tesztet is képes lesz legyőzni.

Az egy évvel ezelőtt debütált Amelia a Siri és a Cortana árnyékában még nem szerzett nagy ismeretséget, de ha így folytatják, ez könnyen megváltozhat.

Miért született meg Amelia?

Az IPsoft Ameliát azért hozta létre, hogy annak segítségével a vállalatok automatizálni tudják a cégek ügyfélszolgálatát.

Hiszen minek fizetni 8-tól 5-ig emberi munkaerőt, ha a nap 24 órájában elérhető egy gép, ami képes lehet ugyanazt teljesíteni, ráadásul hosszabb távon költséghatékonyan?

Az októberben 2.0-ás frissítéssel gazdagodó Amelia ráadásul egyre közelebb van ahhoz, hogy legyőzze a Turing-tesztet, amit ha sikerül, akkor az őt használó cégek ügyfelei rá sem jönnek feltétlenül, hogy szokásos panaszkodásukat vagy érdeklődésüket egy mesterséges intelligenciának teszik fel.

Emberi külső, emberi belső

Persze aki látja Ameliát, annak azért feltűnik a turpisság, de az emberi külsővel felvértezett mesterséges intelligencia azért szexire sikerült a maga nemében. Elég

Sőt, az IPsoft szerint Amelia a frissítéssel gazdagabb személyiségjegyeket is kapott, vagyis az ügyfélszolgálat is személyre szabhatóvá válik az adott ügyfél hangulatának, személyiségének megfelelően.

És ha ez nem volna elég, Amelia hétköznapi csevegésre is képes. Bár a program még nem tudja legyőzni a Turing-tesztet, de a tervek szerint hamarosan arra is képes lesz.

Mi az a Turing-teszt?

Aki látta a nemrég még a mozikban hódító filmet, a Kódjátszmát, annak nem jelent újdonságot Alan Turing személye, aki a második világháború idején feltörte az Enigmát, a németek titkosító berendezését.

Turing azonban nem csak emiatt volt híres, hiszen a kutató alkotta meg a később róla elnevezett tesztet is, aminek segítségével megállapítható egy gépről, hogy képes-e olyan válaszokat adni a feltett kérdésekre, mint egy ember.

A teszt során egy bíráló közvetett módon kérdéseket tesz fel két alanynak (az egyik gép, a másik ember), akik nem láthatják a másikat. A billentyűzet és monitor segítségével zajló tesztben mindkét fél arról próbálja meggyőzni a másikat, hogy ő valójában ember.

Ha öt perc után sem sikerül leleplezni a gépet, akkor a teszt sikeres volt. Bár Turing úgy gondolta, hogy legkésőbb 2000-re megalkotják azt a gépet, ami legyőzi a tesztet, ez eddig nem sikerült.

amelia.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr867925060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása