Tárhelyszakértő

Leválasztja magáról a Thunderbirdöt a Mozilla

2015. december 02. - Lampyris Noc

11887629_m.jpg

Úgy tűnik, hogy a Mozilla újabb lépést tesz annak érdekében, hogy működése és profilja tovább tisztuljon: ahogy a Facebookon már mi is megírtuk, a Firefox böngésző egy sor újításon esik át a sikeresség érdekében. A terveknek pedig a megszűnő vagy épp "kiszervezett" böngészőfunkciók mellett egy nagyobb áldozata is lesz.

A Mozilla úgy döntött, hogy leválasztja magáról a sikeres (de számukra már terhes) ingyenes levelezőklienst, a Thunderbirdöt.

Adieu, Monsieur Thunderbird!

A hírről az amerikai Techcrunch weboldal számolt be először, amely azt is tudni véli, hogy a komoly terveket maga Winifred Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány ügyvezető igazgatónője jelentette be egy céges köremailben.

Persze néhányan már számítottak valami hasonló lépésre, hiszen bár a 2004-ben bemutatott Thunderbird 2012 óta jelentős mértékben nem frissült, viszont komoly erőforrásokat vett el más projektek elől.

Baker a következőket írta a levelében: "Hiszem, hogy a Thunderbird is azzal jár a legjobban, ha fejlődése nem függ a Mozilla fejlesztéseitől vagy épp annak technológiájától"; a cégvezető kihangsúlyozta, hogy a Thunderbird legnagyobb baja ugyanis épp az, hogy nagyon szoros a kötelék közte és a Mozilla között.

Átcsoportosít a Mozilla

Ahogy az említett Facebook-posztunk is mutatta, a Mozilla rendkívül komoly átcsoportosításokat és változtatásokat eszközöl annak érdekében, hogy megerősítse piaci szerepét, és a Thunderbird beáldozása ésszerű döntésnek tűnik.

A szoros kapcsolat és az erőforrások lekötése ugyanis nem az egyetlen probléma: a Thunderbird a Firefox-nak egyfajta riválisa, mivel mind a kettő egymással versengő igényeket szeretne kielégíteni.

És mivel a Firefox fejlesztése rohamtempóban halad, az ikonikus, de már nem olyan erős levelezőrendszer szerepe megrogyott a Mozillán belül. Bakerék egész egyszerűen úgy látták, hogy nem éri meg ekkora áldozatot hozni egy olyan szoftverért, amit nem tartanak versenyképesnek.

 Mozilla célja világos: behozni a lemaradást a Chrome-mal szemben, mielőtt a különbség még nagyobb lesz. Ebben pedig szinte az egész cégvezetés egyet ért (többek között Mark Surman vezérigazgató is).

Mit hoz a jövő, mit jelent a múlt?

Baker szerint nem ígérhetik meg, hogy a Thunderbird a jövőben is ingyenes marad, tehát rengeteg a kérdőjel a váltás körül. Annyi viszont biztos, hogy aktív munka kezdődött a levelezőrendszer új tulajdonosának megtalálása érdekében.

A Thunderbird felhasználóinak pedig egy ideig nem kell aggódniuk, hiszen a döntés egyelőre nem érinti a napi rutinjukat, és kisebb szerencsével az átszervezésnek hosszabb távon komoly előnyei is lehetnek.

Hogy mik ezek? Új funkciók és sokkal aktívabb felügyelet.

A Thunderbird amúgy 2004-ben robbant be a köztudatba, és elképesztően sikeres indulást produkált: az első tíz napban 1 millió letöltést produkált, de a következő évek mobilos alkalmazásai és a netes kliensek miatt a rendszert is egyre kevesebben kezdték használni.

A múltja mellett viszont van akkora jelene a szoftvernek, hogy érdemes legyen folytatni a Thunderbirddel kapcsolatos fejlesztéseket, és reméljük, a Mozilla jó vevőt talál a nyílt forrású levelezőrendszernek.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr548133220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solmenir 2015.12.03. 02:57:41

Bár már nem használom a Thunderbird-öt, nagyon remélem, hogy jó gazdára talál. Szerintem egy nagyon jól összerakott szoftver, sok mindent sokkal ügyesebben, gyorsabban megoldott, mint fizetős alternatívái.
süti beállítások módosítása