Tárhelyszakértő

Az Apple alapítója nem bízik a felhőben

2015. március 25. - NM Dani

woz.jpgSteve Wozniak szerint a felhőalapú technológiák nem jelenthetnek megoldást mindenre, mindig készülnünk kell olyan alternatívával, amely a felhő elérhetetlensége esetén is működőképes. Ugyanakkor oda van az appokért és az okoseszközökért, amelyek ma nagyrészt a felhőbe továbbítják adataikat.

A World Hosting Days konferenciasorozat minden évben több ezer látogatót vonz fő eseményére, amelyet a németországi Rustban rendeznek meg. Az idei konferencián műholdas kapcsolaton keresztül részt vett az Apple társalapítója, Steve Wozniak is, aki többek között személyes adataink biztonságáról, a felhőről, a viselhető technológiákról és a Steve Jobsszal való közös munkáról beszélt. Csapatunk a helyszínről tudósít!

A techguru beszélt arról, hogyan jött létre annak idején az Apple, és milyen hozzáállást tart szerencsésnek a feltörekvő fiatalok, start-up cégeket létrehozók számára. Wozniak szerint egy feltalálónak mindig inkább hackerként kell gondolkodnia, mintsem mérnökként – rendhagyó megoldásokat kell keresnie, mindig egyre újabbakat, amelyek mindig egy következő projekthez vezetik.

Az Apple társalapítója szerint a nagyvállalatokat ma már elsősorban a profit érdekli, és nem arra koncentrálnak, hogy olyan termékeket készítsenek, amelyekre valóban szükségük van a felhasználóknak. Ehelyett olyasmit árulnak, amiről úgy gondolják, hogy az a legnagyobb profitot hozhatja. Beszélt arról is, hogy annak idején, mikor első számítógépükön dolgoztak Steve Jobs megjelenése idejére a munka nagyját már elvégezték: Jobs volt az, aki felvetette, hogy alapítsanak egy céget, amely értékesítheti a terméket, ő volt az, aki megtanította Wozniakot is arra, hogyan lehet egy vállalatot vezetni – és mivel akkor egyedül ő volt ilyen céltudatos, ő vált a cég arcává is.

Nem tudja, jó lesz-e az okosóra

„Woz” beszélt arról is, mennyire élvezi a modern technológia használatát. Mint mondta, odavan a különféle okoskütyükért és applikációkért, és mindig azon csodálkozik, mennyi remek ötlet valósul meg, amelyek az emberek életét könnyebbé teszik. Szerinte hamarosan elérhetővé, mindennapivá válik majd a vezető nélküli autó is, amely szerinte biztonságosabb lesz, vagy legalábbis annak kellene lennie, mint az emberek által vezetettek. A jogi problémák – elsősorban az, hogy kit terhel a felelősség, ha egy ilyen autó balesetet okoz – a biztosítók révén elsimíthatóak lesznek, nem jelentenek majd akadályt a bevezetéshez.

Wozniakot arról is kérdezték, mi a véleménye a viselhető technológiáról, elsősorban az Apple órájáról. Elmondta, szereti alkalmazni ezeket, jó iránynak tartja, az Apple új okosórájáról azonban egyelőre nem akart véleményt mondani. „Ki fogom próbálni, és akkor majd meglátjuk” – mondta óvatosan. Szerinte a nagy áttörés elsősorban a beszédfelismerésben rejlik, oda kell eljutnunk, hogy természetes legyen az, hogy okoseszközeinkkel beszélgetünk, anélkül adunk utasításokat, hogy elő kellene vennünk a mobilunkat vagy más kütyüt.

Beszélt a kiterjesztett valósággal (augmented reality) dolgozó applikációkról is. Szerinte egyelőre még nincsenek itt azok az alkalmazások, amelyek képesek volnának tökéletesen kiaknázni a koncepcióban rejlő lehetőségeket, de egyértelműen várhatjuk a megjelenésüket pár éven belül.

Felelőtlenül a felhőben?

Wozniakot a felhőről is kérdezték. Szerinte ez egyáltalán nem rossz találmány, ugyanakkor túlságosan is rá vagyunk utalva. Ma már rengeteg eszköz a felhőbe továbbítja és ott is tárolja adatainkat, és nincsenek megfelelő biztosítékok arra nézve, hogy ezek az adatok nem veszhetnek el. Wozniak elsősorban azt hangsúlyozta, hogy nem szabad teljesen ráutalnunk magunkat a felhőre, mindig lennie kell egy olyan B-tervnek, ami akkor is működik, ha a felhő elérhetetlen. „Én például mindig tartok a telefonomon olyan navigációs appokat, amelyek offline is képesek működni” – mondta el.

A konferencia délelőtti programja során a MySQL alapítója, Michael „Monty” Widenius is beszélt a felhő buktatóiról – ő elsősorban attól óv, hogy személyes adatainkat a felhőben tároljuk. Annak kockázata miatt, hogy az adatok rossz kezekbe kerülnek – gondolva itt elsősorban a megfigyelésre – Monty szerint személyes adatainkat mindig inkább a felhőn kívül érdemes tárolnunk.

Csapatunk a helyszínről tudósít Rustból, a World Hosting Days 2015-ről! Ha nem akarsz lemaradni Edward Snowden és Eugene Kaspersky interjúiról és rengeteg más érdekességről, kövesd a blogot vagy Facebook-oldalunkat!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr137303010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása