Tárhelyszakértő

10 alkalmazás, amit a legjobban utálnak a cégek

2015. november 03. - Lampyris Noc

mobilos_lany.jpg

Feltettek egy kérdést 6000 cégnek, ami a következőképpen hangzott:

"Melyik mobilos appokat utáljátok a legjobban?"

És jő válasz... Amiben persze nem volt sok köszönet.

Főnökök rémei

A mobilos informatika egyik legkomolyabb cége, a kaliforniai Mobilelron által készített felmérés igencsak átfogó képet ad arról, hogy a dolgozók koncentrációját zavaró számtalan alkalmazás közül melyiket gyűlölik a legjobban a munkaadók.

Merthogy olyan munkahely nincs, ahol valami ne gátolná az effektív és eredményes munkavégzést; ahol a főnök ne hívatná be beosztottját, hogy egy kicsit elcsevegjenek a túlzott 9GAG-használatról.

A Mobilelron éppen ezért arra volt kíváncsi, hogy az adott cég melyik applikációkat blokkolja vagy tiltja munkaidőben, és végül igencsak érdekes végeredményt kaptunk.

Nos, akkor a lista:

1. Dropbox (felhőalapú tárhely-szolgáltató);
2. Angry Birds (játék);
3. Facebook (közösségi oldal);
4. Microsoft OneDrive (felhőalapú tárhely-szolgáltató);
5. Google Drive (felhőalapú tárhely-szolgáltató);
6. Box (felhőalapú tárhely-szolgáltató);
7. Whatsapp (csevegőprogram);
8. Twitter (ismeretségi hálózat és mikroblog-szolgáltatás);
9. Skype (csevegő, telefonáló program);
10. SugarSync (felhőalapú tárhely-szolgáltató).

Persze, aki volt már az érem egyik vagy másik oldalán, az nem lepődik meg túlságosan a lista egyes pontjain, hiszen a legtöbb munkavállaló tényleg képes hosszú perceket (mit perceket, órákat) elidőzni az Angry Birds-zel, a Facebookkal vagy épp a Skype-pal.

Beszélgetnek, játszanak és chatelnek munkaidőben, romlik a hatékonyság, csökken a bevétel, stb. Rémálom a kapitalizmusnak.

De igencsak meglepő azt látni, hogy a listán négy felhőalapú, a fájlok szinkronizálását lehetővé tevő alkalmazás is helyet kapott. Ez lényegében azt jelenti, hogy a cégekre leső fenyegetés gyakran nem is ölt testet: az jelentkezhet egy feltöltött és stikában megnézett film, meghallgatott zene, elolvasott ebook vagy épp bármi más formájában.

A vállalkozások IT-szakijai valószínűleg megőrülnek attól, hogy mekkora az átjárás ilyen esetben a munkavállalók otthoni gépe, mobilja és céges munkaállomásai között.

Ti mit gondoltok erről? A ti munkahelyeteken milyen alkalmazások használatát tiltják meg?

És persze ne felejtsük a meglepő kimaradókat, hiszen mi azt hittük, hogy a listára minimum felkerül a Pinterest, a Snapchat, a Netflix vagy épp a Gmail.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr968048630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuhanorepulesss 2015.11.04. 20:17:16

A rémálom csak egy L, akkor is, ha mindkét szemünk zárva van közben :)

GépBalta 2015.11.04. 20:51:09

Szerintem a felhő alapú tárhelyszolgálttások inkább az üzleti titkok kiszivárgásának elég reális esélye miatt bökik a főnökök szemét.

Phteven 2015.11.04. 21:07:35

@GépBalta: Gondolom a pendrive gyártókat is utálják...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.11.04. 21:48:05

A Skype előkelő helyezése érdekes, mivel sok helyen hivatalos céges kommunikációra is használják.

@GépBalta: Igen, én is erre gondoltam, hogy a céges adatokat ne tudják megosztani,

@Phteven: Nem véletlenül van a komolyabb cégek többségénél a pendrive letiltva és USB-ről maximum tölteni lehet a telefont...

Dzsontra Volta 2015.11.04. 22:02:48

Nálunk, mivel baromira lusta vagyok, ezért van egy wifi ap a nem céges kütyüknek, külön alhálózattal, korlátozott sávszélességgel, de nincs letiltva rajta semmi, illetve van egy belső hálózat a céges kütyük/biszbaszok/kompjúterek/stb. részére, amin viszont csak olyan dolgokhoz lehet hozzáférni ami a munkához kell, pendrive/cd/dvd letiltva. Aki túl sok időt tölt el azzal, hogy a telefonját/tabletjét buzerálja munkaidőben, azt a főnök úgy is észreveszi...

Goldvikexx 2015.11.04. 22:18:54

En leginkabb a mobile@work, mobileiron alkalmazast gyulolom!!!! Gagyi, szarfoshugy!

Lampyris Noc 2015.11.04. 22:26:28

@GépBalta: Abszolút. És érdekes látni, hogy ehhez képest a játékok sokkal kisebb mértékben zavarják őket. Közrejátszhat az is, hogy egy aktívan engribördzöző mobilozót hamarabb észreveszel (vizuális észleléssel), mint egy ipari kémet, aki épp a dropbox-ba másolja a beszkennelt szerződéseket.

Spiritmonger 2015.11.04. 23:56:11

Céges rendszereket felügyelek, és az általam felügyelt rendszerekben nem tiltok le semmit senkinek. Az informatikai biztonság ugyanis nem itt dől el. A pendrivetiltás is hülyeség szerintem, bármikor kellhet gyorsan adatot ki vagy bevinni a rendszerbe, így ezt ezért se alkalmazzuk. Van viszont a fontos gépeknek külön hálózat, meg vannak a tényleges munkát végző gépek net nélkül, de azokhoz csak nagyon limitált kör férhet hozzá, és minden ténykedés naplózásra kerül. De, hogy egy saleses épp facebookozik/angrybirdsözik, attól még nem fog a cég hatékonysága romlani. Ami szar, az a levelezőkliensek léte meg a pop3 baszakodás, ha az nem lenne, szép lenne az élet.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2015.11.05. 04:47:57

Ha a munkavállaló ki akar vinni valami titkos doksit, akkor ki fogja. Meg lehet nehezíteni, sőt, lehet szuperbiztos erődöt építeni, de az meg a munkát gátolja. De kivinni mindig ki lehet.
De kérem, mi lehet ennyire fontos? A legtöbb átlagmunkavállaló azért nem atomrakéta kódokkal dolgozik.
Romlik a produktivitás? Ugyanmár, elő van írva nekem, hogy mit kell elvégeznem. Ha megoldom 3 óra alatt, akkor hadd fészbukozzak már. Ha meg szallagmunkás vagyok, akkor amúgysem gépezek.
süti beállítások módosítása