Tárhelyszakértő

Kötelező árcsökkenést hozhat a netes áfa zuhanása?

2016. április 25. - Lampyris Noc

15638174_m.jpg

Április második teljes hetében jött a hír, amire nehéz volt nem pozitívan reagálni, miszerint a kormány csökkenteni kívánja az internetszolgáltatás áfáját.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentése értelmében jövőre a mostani 27-ről 18 százalékra csökken majd az internet áfája. A szakma üdvözölte a lépést, és fontosnak tartja azt annak érdekében, hogy internethasználók száma bővüljön, illetve hogy a szolgáltatás elterjedtsége és minősége is növekedjen.

A kérdés persze az, hogy ez miképp érinti majd a tarifacsomagok árát.

Lesz-e árcsökkentés?

Az áfacsökkentés hírére a Magyar Telekom, a Vodafone és a Telenor is reagált, de lényegében csak a Vodafone pedzegette azt, hogy csökkenhetnek majd a szolgáltatások árai, és ő is inkább feltételes módban.

Persze, fontos a "digitális szakadék felszámolása" vagy a "digitális világ előnyeinek biztosítása", de sokan inkább arra kíváncsiak, hogy az áfacsökkentés milyen mértékben hat majd a pénztárcákra.

Sokan féltek ugyanis attól, hogy 27 helyett 18 százaléka ide, versenyhelyzet oda, nagy mértékben nem fognak csökkenni az árak.

Kivéve, ha kötelező érvényűvé nem teszik azt.

Áfacsökkentést érvényesíts!

Annak érdekében, hogy az áfacsökkentés árzuhanást is eredményezzen, a kormány jogi garanciákat akar teremteni.

A Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, Deutsch Tamás szerint a mintegy 10 százalékos különbség azt is jelentheti, hogy a felhasználók akár egyhavi előfizetési díjat is megspórolhatnak majd 2017-ben.

A jogi garanciákat tartalmazó törvényjavaslat célja az volna, hogy a szolgáltatók ne akadályozzák meg az internetszolgáltatás árának csökkenését, és az legalább akkora mértékű legyen, mint az áfa karcsúsítása.

Deutsch Tamás azt is elmondta, hogy a szolgáltatóknak 2017-től létre kell majd hozniuk egy olyan kedvezményes előfizetési alapcsomagot, amely olcsóbb lesz az eddigi csomagokhoz képest.

A miniszterelnöki biztos szerint az áfacsökkentéssel akár 13-15 milliárd forintot is megtakaríthatnak a felhasználók. Az állam bevételét pedig az előfizetők számának növekedése kompenzálhatná.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr388661850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása