Tárhelyszakértő

Mobilból, PlayStationből is lehet szuperszámítógép

2015. augusztus 09. - NM Dani

ps_szuper_2.jpgMi jut eszedbe, ha azt hallod, "szuperszámítógép"? Hatalmas komplexumok fehérköpenyes tudósokkal, villódzó fények végtelen sora, titkos kormányzati létesítmények? HAL 9000? Nagy összegben fogadnánk, hogy a PlayStation nincs közöttük.

Pedig.

A szuperszámítógépek nagy átka, hogy rendkívül igényesek - sokba kerül megépíteni őket, energiát biztosítani a működésükhöz, nem is beszélve arról, mekkora monstrumokról beszélünk. A jelenlegi legnagyobb teljesítményű gép, a kínai Tianhe-2 például egy 720 négyzetméteres komplexumban "lakik".

Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyszeri tudósoknak nem könnyű hozzáférést szerezniük a számítókapacitáshoz, amely pedig rengeteg kutatási projektet gyorsítana fel. Magyarországon például egyetlen olyan gép található jelenleg, amely felfér az 500 legerősebb listájára. Mit nem adnának hát a tudósok egy home-made szuperszámítógépért, amit as nagyokhoz képest akár fillérekből össze lehet rakni?

Nos, ez ma már valóság, köszönhetően a Dartmouth kutatójának, Guarav Khannának.

Az amerikai kutató 2014 végén publikálta felfedezését, miszerint a PlayStation 3 játékkonzol chipjeit felhasználva rendkívül olcsón állíthatóak elő olyan szuperszámítógépek, amelyek kapacitása 3000-szer nagyobb, mint a hagyományos asztali gépekben használt processzoroké.

Persze Khanna meg is építette a gépet, és mindjárt felhasználta arra, hogy előremozdítsa feketelyuk-kutatását, remek eredménnyel. Saját szuperszámítógépe nem éppen egy ötperces projekt volt: 2009 óta dolgozott már azon, hogy saját szupergépet építsen.

A Dartmouth laboratórium 176 játékkonzollal támogatta projektjét, amelyekből mindössze 75 ezer dollárért (alig több mint 20 millió forintért) építette meg a számítógépet. És nyilván már dolgozik is a következő, 220 konzolból készült változaton.

ps_szuper_1.jpg
Ez lett a konzolokból - most fekete lyukakat szimulálnak.

Khanna persze nem állt meg az innovációval a konzoloknál. A friss hírek szerint szemet vetett az okostelefonokra is, amelyek processzorai szerinte ma a számítókapacitáshoz viszonyítva leginkább költséghatékony technológiát képviselik. Felhasználásukkal pedig tízszer olyan költséghatékonyan lehetne szuperszámítógépeket építeni, mint a hagyományos módszerekkel.

Rendben, azt azért nem állítjuk, hogy egy ilyen szuperszámítógép bármikor felveheti majd a versenyt a kínaiak Tejútjával vagy éppen az amerikaiak által megépíteni szándékozott exa-szuperszámítógéppel.

Ellenben tudósok millióinak adhat lehetőséget arra, hogy olcsón jussanak az olyannyira kívánt számítókapacitáshoz – így nagy lépésekkel előremozdítva a tudomány haladását.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr277694544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Today05 2015.08.10. 16:12:45

jó cikk meg minden, de picit azt a képet festi, mintha ez egy friss dolog lenne. 2010ben jott a frissités a ps3-ra ami megakadályozza, az ilyen irányú felhasználást:

en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3_cluster#cite_note-20
süti beállítások módosítása