Tárhelyszakértő

Remek zsarolóbiznisz lett a trolldomainből

2015. június 01. - NM Dani

sucks2.pngAz ICANN-nek nem tetszik, hogy egy kanadai cég 2500 dollárért adja a cégeknek saját lejárató domainjeiket. A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság válasza: „mi szóltunk előre”.

Még áprilisban írtunk arról, hogy a Vox Populi cég rendkívül magas áron, 2500 dollárért kínálja a mától nyilvánosan elérhető új trolldomain, a .sucks címeit. A domaineket persze elsősorban a cégek, hírességek és mindazok vásárolják, akiknek kínos volna, ha megjelenne egy rájuk szabott lejárató oldal. Az ICANN-nél korábban civilek lobbiztak, hogy a gTLD-t teljesen felfüggesszék - a netfelügyelet most az amerikai hatóságoknál próbálkozik, hiába.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) legújabb levelében arra hívja fel az ICANN figyelmét, hogy egyrészt nem tudnak csinálni semmit a Vox Populival, mert valójában semmilyen szabályt nem sértettek meg. Másrészt pedig, már kétszer is felhívták a gTLD-t engedélyező ICANN figyelmét arra, hogy ebből bizony csúnya botrányos zakó lesz, de akkor senki sem figyelt rájuk.

sucks_flowchart.png

Az biztos, hogy ha élesednek a .sucks oldalak, az izgalmas jogi háborúskodásokat szül majd. Bizonyosan lesznek olyan cégek és személyek, akik nem kapcsolnak olyan gyorsan, mint Taylor Swift, aki megvette saját pornódomainjeit, és kénytelenek szembenézni azokkal az oldalakkal, amelyek szerint ők, khm, szarok.

Eközben pedig a Vox Populi a szokásos ár százszorosáért árulva a domaineket, meggazdagszik.

Aki lemarad, nagyon megszívja

A cégek már csak azért is igyekeznek megszerezni a drága domaineket, mert az amerikai szólásszabadságra vonatkozó törvények miatt valószínűtlen, hogy odaítélnék nekik azokat, ha már kaparintja meg előttük. A cég azzal védekezik, hogy ők nem kényszerítenek senkit semmire, és ha akarnak, a vállalatok több száz másik gTLD közül választhatnak, amelyek mostanában kerülnek/tek bevezetésre - ami persze nem kis cinizmusra vall.

Az FTC szerint nem kis zavart okozhat az is, hogy a több száz új végződés között nem lehet majd biztosan tudni, melyek a hivatalos és nem hivatalos oldalak. Az aggály eddig tart, mögötte azonban valóban rémisztő dolgok sejlenek fel.

Az adathalászok is örülhetnek

Egy-egy ügyes domainválasztással ugyanis nem csak a brandeket lejáratni akarók, de az adathalászok is könnyebben dolgozhatnak majd. Ezentúl nem kell az egyes brandékehez nagyon hasonló domaineket regisztrálniuk, hogy adataikat kicsalják a felhasználóktól: pontosan ugyanazt is regisztrálhatják, sokszor anonim módon, a végződés pedig jó eséllyel kevesebbeknek tűnik majd fel. És mire a hatóságok lekapcsolnak egy-egy oldalt, tízezrek járhatnak pórul.

Az ügy kiválóan példázza, milyen komoly problémákat vet fel az új domaintartományok bevezetése. Ezek megoldásának kulcsa már rég nem kizárólag az ICANN kezében van – de hogy akkor kiében, arról senkinek nincs fogalma.

Tech, internet, marketing jöhet még? Lájkolj minket, és nem maradsz le egyetlen hírünkről sem!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr777507680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása