Tárhelyszakértő

A Bing is megbarátkozik a mobilokkal

2015. május 15. - NM Dani

bing_2.jpgA Google-t követve a Microsoft is belátta, hogy muszáj frissítenie keresőjét: ezen túl ők is előnyben részesítik majd a mobilbarát oldalakat a mobilos keresések során.

A Google még csak néhány hete léptette életbe legújabb frissítését, amelyet a piac diszkréten "Mobliegeddon" néven kezdett emlegetni. Ennek lényege, hogy a mobilról indított keresések során a találati listákon előkelőbb helyen szerepeltetik azokat az oldalakat, amelyeket a keresőóriás botjai mobilbarátnak értékelnek. Ez meglepetést egyáltalán nem jelentett, hiszen már közel fél éve pontosan lehetett tudni, hogy erre készülnek.

Újabb ösztönzés a felzárkózásra

Éppen ezért persze a Microsoft bejelentése sem lehet sokkoló: várható volt, hogy a nagyobb keresők hamarosan követik a példát. A mobileszközök keresései ma már jelentősen eltérnek az asztali gépekről indított keresésektől, részesedésük pedig már tavaly nagyobb volt.

Így aztán a mobilos felhasználókat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha olyan tartalmakat akarnak biztosítani a felhasználóknak a keresők, amelyek valóban pozitív felhasználói élményt nyújtanak, akkor olyan oldalakat kell ajánlaniuk nekik, amelyek az okoseszközökön megfelelően jelennek meg.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a reszponzív vagy direkt mobilos változattal rendelkező oldalak előrébb, a statikus oldalak pedig hátrébb kerülnek majd – akinek tehát nem tűnt volna fel, hogy már 2015 van, az komoly hátrányba kerül az optimalizálásban.

bing_1.png

A Microsoft finoman kanyarodik

A Microsoft Shyam Jayasankarja elmondta, ami egyébként is egyértelmű volt: a mobilos felhasználók kereséseik során hatékonyabban jutnak információhoz a visszajelzések alapján, amikor mobilbarát eredményeket kapnak. Így tehát a rangsorolási algoritmusba is beépítik ezt a tényezőt.

A techvállalat ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez csak egy tényező lesz, így a felhasználók a jövőben is a lehető legrelevánsabb találatokat kapják majd, akkor is, ha azok nem feltétlenül mobilbarátak. Az erősen releváns oldalakat nem büntetik majd - így talán a frissítés kevésbé lesz drasztikus hatással az eredményekre, mint a Google esetében. Arra a kérdésre, hogy mikor lép majd életbe a frissítés, Jayasankar azt válaszolta: valamikor a következő hónapokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr37463052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása