Tárhelyszakértő

A 10 legfurcsább tech-sztori 2015-ből - Az első rész

2015. december 24. - Lampyris Noc

18299842_m.jpg

Rendhagyó cikk megírása mellett döntöttünk, hiszen a 2015-ös év legfurcsább tech-sztorijait két blogfelületen tesszük közzé: az első ötöt itt, a tarhelyszakerto.blog.hu felületén, a második ötöt pedig a Netmasters blogján.

Ez a mi karácsonyi ajándékunk: nem húzzuk a dolgot, nem váratjuk az olvasókat jövő hétig, hanem megadjuk nekik azt, amire annyira vágytak.

10 elképesztő történetet az idei évből. Ugyanazon a napon, egymás után, csomagban.

Kezdjük...

1. Mesterséges főnök a Hitachinál

Bizony, ez a pillanat is eljött: szeptemberben a multi-konglomerátum kinevezte a világ első olyan főnökét, aki valójában mesterséges intelligencia. 

A sajtónyilatkozat szerint az M.I. középvezető lesz, és feladatául a raktárban dolgozók ellenőrzését szabták meg. A cél természetesen a hatékonyság és eredményesség növelése volt (a tervek szerint ezek 8 százalékkal fognak nőni).

2. A szemmel festő művész

Kézzel vagy lábbal festő művészekről sokat hallhattunk már, sőt, a lelkiismeretesebbek vettek is általuk készített képeslapokat, de szemmel festő embert még nem láttunk.

Egészen eddig: Graham Fink brit multimédia-specialista egy számítógép képernyőjének és egy szemkövető alkalmazásnak a segítségével ugyanis már erre is képes. Kell hozzá egy gigászi adag koncentráció, de a dolog működik.

3. Robotokat programoztak be, hogy úgy tanuljanak, mint a gyerekek

Mi történik, ha összezsúfolsz egy szobában néhány M.I.-t kutató tudóst és pár klinikai pszichológust? Nos, az, amit az alcímben is olvashatunk.

A Washington Egyetem kutatói novemberben elérték, hogy egy robot úgy tudjon tanulni és fejlődni, ahogy azt egy gyermek teszi. A robot olyan algoritmusok alapján éri ezt el, ami abszolút igazodik több millió év evolúciójához.

4. Éjszakai látás? Megoldottuk!

Egy biohekker nagyot álmodott, és májusban új látással lepte meg magát. Gabriel Licina ezt úgy érte el, hogy Chlorin e6-ot injekciózott a szemébe, ami képes felerősíteni a fényérzékelést.

Gabriel egy adott ideig rossz fényviszonyok között is tökéletesen látott 50 méteres távolságig. A hírek szerint csak annyi volt a mellékhatás, hogy a férfi néhány óráig igencsak morbid szemekkel meredt a nagyvilágra (feketék voltak a szemgolyói, mint valami rossz horrorfilmben).

5. Alakváltó sportruha, amit baktériumok működtetnek

Túlságosan sci-fis? Lehet, de 2015-ben ez már a valóság része.

Októberben az MIT (világhírű egyetem) Tangible Media Group nevű csoportja olyan szintetikus "második bőrhöz" hasonlító ruhát tervezett, ami képes alakot változtatni. Persze ne ember-ló, ember-kutya, ember-ork alakváltásra gondoljunk, hanem arra, hogy az öltözék reteszeket és nyílásokat tud kialakítani magán, hogy segítse az izzadságcseppek elpárolgását.

A BioLogic nevet kapott anyagot 3D-nyomtatással készítik, és azt valóságban élő mikroorganizmusok (a Bacillus subtilis baktérium) alkotják.

A folytatást, vagyis 2015 öt másik furcsa tech-sztoriját ezen a linken olvashatjátok el. Jó szórakozást, és persze kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek!

Reméljük, sok tech-finomság lesz a fa alatt!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr368195778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása