Tárhelyszakértő

A videó evolúciója - 10 éves a YouTube

2015. május 31. - NM Dani

youtube1.jpgTíz éves a YouTube. A videómegosztó, amely mára az internet egyik sarokkövévé vált, amely tudást és híreket visz a világ minden pontjára gyorsabban, mint bármely tévé, meghatározza az online marketinget és amelyet mindannyian naponta használunk, lassan úgy, hogy fel sem tűnik. Lássuk, honnan indult, és mi lett belőle.

A sztori

A legenda szerint a YouTube ötlete egy egyszerű ebédből született. Az oldal alapítói, Chad Hurley és Steve Chan a történet szerint készítettek néhány videót egy összejövetelen 2005 elején, azonban amikor meg akarták osztani azokat a neten, úgy találták, hogy ez igen nehézkes, így pattant ki a fejükből a videómegosztó oldal ötlete.

Ez egy egyszerű, szerethető történet, de sajnos nem igaz. Jawed Karim és Chen szerint sincs mindennek sok köze a valósághoz, utóbbi pedig egyszerűen a marketingre fogja, hogy még mindig tartja magát.

Annyi biztos, hogy a YouTube egy egyszerű startupként indult, és hogy a cég első főhadiszállása egy San Mateo-i bérházban volt, egy pizzéria és egy japán étterem felett. A domaint 2005. február 14-én aktiválták, májustól indult az oldal bétatesztelése, novemberben pedig megnyitották a nyilvánosság számára is.

A siker robbanásszerű volt: 2006 júliusában, alig fél évvel az indulást követően már napi 65 ezer videó került fel az oldalra. 2007-ben a becslések szerint a YouTube önmagában nagyobb adatforgalmat generált, mint a teljes internet 2000-ben.

Az oldanak kezdetben akadt némi gondja a hasonló névre hallgató utube.com-mal, amely a Universal Tube & Rollform Equipment oldala volt, akik be is perelték a videós srácokat. Végül azonban inkább megadták magukat, és 2006 novemberében utubeonline.com-ra változtatták saját domainüket.

A három alapítónak nem kellett sokat várnia arra, hogy hátralévő életére meggazdagodjon az ötletből: a Google már 2006 októberében bejelentette a felvásárlást, az oldalért cserébe 1,65 milliárd dollárnyi részvényt adtak.

A számok

Hogy mekkora is pontosan a YouTube?

Az oldalnak jelenleg 1 milliárd felhasználója van.

Bevételük a tavalyi évben 4 milliárd dollár, vagyis több mint 1100 milliárd forint volt. Oké, de helyezzük ezt kontextusba: ez több mint a 2011-ben indult Új Széchenyi Terv teljes megpályázható összege.

Az igazán elképesztő számokat maguk a videók szállítják. Minden percben több mint 300 órányi új videóanyag kerül feltöltésre. Ha mindent valós időben akarnánk követni, hogy egyetlen videóról se maradjunk le, közel húszezerszer kellene klónozni magunkat. De megtekintőkből így sincs hiány: ugyanis minden egyes percben 323 napnyi videót tekintenek meg a felhasználók - 6 milliárd órányit egy hónap alatt.

youtube2.jpg

2013-ban már a vezetékes vonalakon áramló adatforgalom több mint 17 százalékát adta az oldal, legalábbis Észak-Amerikában - egyébként jelenleg 75 országban elérhető.

A legelső YouTube-ra feltöltött videóban nem volt semmi extra: egy srác (Jawed Kareem) az állatkertben, néhány másodperc az egész.

 

Jawed, az oldal egyik alapítója 2005. április 23-án töltötte fel a videót. Mára 25 millió megtekintést kapott, ami elsősorban annak köszönhető, hogy ez ma már egy kortörténeti lelet.

Ez a 25 millió azonban semmi ahhoz képest, ami t a legnagyobbak magukénak tudhatnak. Az első videó még a bétatesztelés során, 2005-ben elérte az egymillió megtekintést: ez volt a Nike Ronaldinhós-aranycipős videója. Aztán jött a Gangnam Style: ez érte el először az egymilliárdos álomhatárt. Jelenleg 2,3 milliárdnál tart.

A YouTube ma, tetszik vagy sem, mindennapi életünk része. 2007-ben már amerikai elnöki vitát közvetített, 2012-ben élőben nézhettük rajta az olimpiát. 2011-ben a világ a YouTube-on nézte, ahogyan az Arab Tavasz forradalmai végigsöpörnek a Közel-Kelet és Afrika diktatúráin.

A videók milliói között találhatunk oktatóanyagokat, tudományos értekezéseket, hírműsorokat és paródiákat, összeesküvés-elméleteket és a haverok felvételeit arról, ahogy éppen összetörik magukat gördeszkával.

Sokan ma már nem csak a tévé, a rádió helyett is a YouTube-ot keresik fel - nem véletlen, hogy a két, elsőként milliárdot elérő videó is zenei (a Gangnam Style után Justin Bieberé a második hely). Itthon egyébként tíz év alatt Majka és Curtis Behalok című klipje lett a legnépszerűbb (31 millió megtekintéssel), de persze a tizes listára felfért Fluor Mizuja és az Alma együttes Ma van a szülinapomja is.

Térjünk rá a marketingre.

A marketingre nézve is rendkívüli volt a videómegosztó megjelenése. Ahogyan a Google a SEO-t, a Facebook a közösségi marketinget határozza meg, úgy a YouTube nélkül a videómarketing sem létezhetne mai formájában. Persze, voltak, vannak más próbálkozások is, rengeteg videószájt működik a neten – de aki marketingcélokra akarja használni a videókat, az a YouTube-hoz igazodik.

A pre-roll videók néhány másodpercével kis túlzással komplett szakmák foglalkoznak, a legegyszerűbb vírusvideók több száz órányi brainstorming termékei – vagy éppen komplett véletleneké.

A videómarketing napjaink egyik legkomolyabb elérést biztosító, leghatékonyabb tartalommarketinges stratégiája. A videók elkészítése esetenként költséges lehet, azonban, mivel ingyen feltöltehetőek, terjeszthetőek, valójában a töredék töredékébe kerülnek egy hagyományos reklámkampányhoz képest.

Gondoljunk bele: a legdrágább reklámokat az amerikai Super Bowl alatt vetítik, általában 2-4 millió dollárt költenek a cégek arra, hogy egyetlen egyszer (!) levetítsék 30 másodperces szpotjukat körülbelül 100-110 millió embernek. 11,24 forintból érnek el egy nézőt - már ha mindenki a képernyő előtt marad - ami ne is olyan rossz. Persze, tucatnyi másik reklámmal együtt, amelyek mind az ügynökségek legjobbjai.

Ehhez képes egy YouTube-ra feltöltött reklámfilm a Business.com szerint a legdrágább kivitelben, ha csakis profikat alkalmazunk, 5-6000 dollár. Ezen felül meg kell még fizetünk mondjuk az alkalmazottakat, akik a közösségi kampányt végigviszik. És egy ügyes közösségi kampánnyal, egy kreatív ötlettel tízmilliókat érhetnek el. Persze, nem véletlen, hogy a Super Bowl reklámok is azonnal megtalálják a helyüket a YouTube-ra.

Nem soroljuk most a statisztikákat, amelyek a hatékonyságot bizonyítják – erre talán máskor egy külön posztot áldozunk. Annyi biztos, hogy a videomarketing ma az online marketing egyik királya – és erre a hazai piac is kezd rájönni.

2014-ben a hazai digitális reklámköltési piac 20 százalékkal növekedett, tartva a korábbi tendenciát, a videóhirdetéseké pedig 144 százalékkal!

A YouTube-ot lehet nem szeretni. Hirdetések, trollok, monopólium – aki akar, könnyen talál erre okot. Az elmúlt tíz évben azonban tagadhatatlanul életünk részévé vált, rengeteg pozitívumot hozva magával, egész szakmákat alakítva át vagy éppen teremtve meg. Ennek okán pedig megéri legalábbis megemlékeznünk arról, hogy három vállalkozó szellemű srác tíz éve egy japán étterem felett elindított egy kis költségvetésű, de nagyot álmodó startupot.

Tech, internet, marketing jöhet még? Lájkolj minket, és nem maradsz le egyetlen hírünkről sem!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr117507564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.01. 05:21:38

" 2007-ben a becslések szerint a YouTube önmagában nagyobb adatforgalmat generált, mint a teljes internet 2000-ben."

- Hmmm.. A youtube nem az interneten megy? Egy részhalmaz mióta nagyobb mint az őt tartalmazó halmaz. A cikk 1ébként teccik.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.06.01. 05:25:23

Tényleg nagyon jó a cikk. Javítsd ki azt a mondatot, mert abba még sok hozzám hasonló okostojás fog belekötni!

tb79 · http://www.ukulele.hu 2015.06.01. 07:33:12

Jó kis post.

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: Okoskodás előtt inkább gondolkodj. Mi az, hogy a "youtube nem az interneten megy"? Nem ot tmegy, ott jön. Nem érted a mondatot ezek szerint, de lefordítom neked szívesen :).

Tehát: ha YouTube-ot nézel, akkor azt azért látod és hallod, mert valamilyen érdekes oknál fogva a kép- és a hangtartalom letöltődik a gépedre forgalmat generálva ezzel. Ez a YouTube-os forgalom pedig 2007-ben önmagában nagyobb volt a 2000-res teljes internetforgalomnál (amikor még ugyebár nem volt YouTube).

NM Dani 2015.06.01. 09:49:33

@Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény]: 2007-ben már nagyobb volt a YouTube adatforgalma magában, mint 200-ben a teljes interneté. Ez van a mondatban, és nincs ellentmondás, pláne, hogy az alatt a hét év alatt igen jelentősen megnőtt a teljes internet adatforgalma. :)
süti beállítások módosítása