content_marketing_01.png

Hazánkban még mindig rengetegen nem tudják, a tartalommarketingnek milyen szerep jut a stratégiában, milyen célra alkalmas a leginkább, és főleg, hogyan kell értőn használni. Ezért most bemutatjuk, milyen hibákat követhetsz el.

Mi a tartalommarketig célja?

SEO szempontból nézve a tartalommarketing célja elsősorban a linképítés volt. Az alapelv egyszerű: minél több hivatkozás mutat a weboldaladra, annál jobban megy majd az üzlet. Ezt a Google aztán teljesen felkavarta azzal, hogy több száz tényezősre bővítette a rangsorolási algoritmust - ezzel viszont megteremtette, vagy legalábbis megerősítette a mai formájában ismert, valódi tartalommarketinget.

John Hall, az Influence & Co. ügyvezetője szerint a tartalommarketingnek öt fő célja van:

  • a márkanév ismertségének erősítése (brand awareness), vagyis brandépítés
  • márkahűség erősítése (brand loyalty)
  • ügyféledukáció
  • ügyfélelérés
  • talent recruitment - vagyis lényegében a megfelelő céges csapat összeállítása, új csapattagok vonzása a minőségi tartalmakon keresztül

A hosszabb, de biztosabb út

Láthatod, hogy a forgalom növelése nincs ezek között. A tartalommarketing célja ugyanis nem közvetlenül az, hogy nagyobb forgalmat vonzzon az oldaladra. Persze erre is alkalmazható, ez azonban inkább mellékterméke a folyamatnak. A tartalommarketing elsősorban a brand megerősítésével foglalkozik. Egy céges blogtól nem várhatod azt, hogy egy-két héten belül a sokszorosára emeli majd látogatóid számát (bár, ismételjük, ez nem lehetetlen), azt viszont igen, hogy „minőségibb” közönséget vonz majd. Olyanokat, akiket valóban érdekel az adott téma, akik maguk is egy adott szakterületen munkálkodnak vagy az komolyabban érdekli őket.

A látógatószám növelésében komoly szerep juthat a tartalommarketingnek, azonban elsősorban közvetett módon. Felépíthetsz a segítségével egy olyan brandet, amelyet hiteles szakmai forrásként tartanak majd számon, amelyet az általa kínált értékekért szeretnek. A hagyományos marketingtaktikák helyett, miszerint megpróbáljuk lenyomni a potenciális ügyfél torkán a terméket, inkább bizalmat építünk. Meggyőzzük róla, hogy mi értünk a legjobban ahhoz, amit csinálunk, hogy felesleges máshoz fordulnia – így a brand stabil pont lesz a térképen, amely adott esetben eszébe jut a célközönségnek és hosszú távon is elkötelezi.

Kontent alá temetve

Alapvető tévedés, hogy a tartalommarketing esetén a tartalom mennyisége számít. Itt is jó példa, ha a linképítéshez nyúlunk vissza – régen elegendő volt, ha olyan hivatkozások százai mutattak ránk, amelyeket már értéktelenként vagy egyenesen károsként értékelünk. Ma már maréknyi minőségi  hivatkozás is felérhet ezzel.

A tartalommal magával ugyanez a helyzet. Létezik az úgynevezett tartalomfásultság (content fatigue). Ez annyit takar, hogy minél több tartalomnak van kitéve valaki egy nap, annál kisebb az esélye, hogy valamire rákattint, elolvassa – nagyon egyszerű az egész. Hiába publikálsz napi öt blogbejegyzést, ha mellette száz másik is eljut a célközönségedhez. A szemléltetéshez egy infografikát veszünk kölcsön, amely a reklámok esetén mutatja be ugyanezt a jelenséget:

ad-fatigue-cycle_1.gif

(forrás: MarketingZeus)

Az organikus elérést célozzuk

Olyat kell adnod, ami egyedülálló, ami valóban értéket teremt. Hiába hangzik – szakkifejezéssel élve – bullshitnek, hogy ennyire hangsúlyozzuk a minőség szerepét, nem lesz kevésbé igaz. Írtunk már arról, hogy milyen tartalmakkal érheted el a leghatékonyabban célközönségedet. Ha csak ontod magadból az értéktelen tartalmat, az érdektelenné válik majd.

Szánd rá az időt, és inkább hetente egy-két valóban minőségi bejegyzéssel, cikkel jelenj meg, mint hogy minden nap valami kevéssé értékessel próbálsz betörni a köztudatba.

Ez segíteni fog az organikus elérések növelésében is. A legjobb terep tartalmaid promotálására ma a Facebook, de ott a céges tartalmak egyre kevesebb teret kapnak – ha csak nem reklámozod őket, ami költséges mulatság lehet. Egy jó cikk azonban lájkokat, megosztásokat kap, látogatókat hoz anélkül, hogy különösebben áldoznod kellene a reklámozására.