Tárhelyszakértő

Rendbehozta a Microsoft a novemberi frissítés hibáit

2015. november 25. - Lampyris Noc

45701277_m.jpg

Megkaptuk végre a válaszokat: az előző héten visszavont November Update és az elérhetetlenné tett ISO-k után a Microsoft javítást adott ki a novemberi frissítéshez.

A gigacég ezzel a lépéssel igyekszik helyrehozni azt a hibát, amiről mi is csak nemrég szereztünk tudomást. De haladjunk szépen sorban!

Mint ismeretes, a Threshold 2 kódnévvel ellátott (de a Microsoftnál inkább November Update néven futó) frissítés fokozatosan tette elérhetővé a csomagot, és számos újítást kínált a felhasználóknak. A November Update-tel frissültek az ISO állományok, személyre szabhatóbb lett a Start menü, sőt, szépen alakult a Microsoft Edge böngésző sorsa is.

Csakhogy...

Baki után baki

Volt viszont pár komoly probléma a háttérben, ami miatt a Microsoftnak lépnie kellett, és ez csak utólag, a frissítés javításának kiadásával derült ki a legtöbb felhasználó számára.

A november 12-i update kapcsán kialakult gondot az adta, hogy az új frissítés során négy beállítás egy kicsit másképp sült el, mint azt várták. Ezek ugyanis lehetővé tették a különböző applikációknak, hogy lekövessék a felhasználók online útját, sőt, azt is, hogy az eszközök megosszák ezeket az információkat.

Ráadásul nem ez volt az első Windows 10-es bokabicsaklás, hiszen már augusztusban is egy Microsoft-bakitól volt hangos a sajtó: akkor az új operációs rendszer első frissítésével kapcsolatban merültek fel problémák, mivel az update bizonyos gépeknél végtelen bootolási hibába került.

A nyáron ez a hír hamar bejárta a nagyvilágot, most viszont csak az előző heti események után kezdtük el sejteni, hogy baj van.

Az első lépés

Érezve ugyanis, hogy a probléma nem intézhető el egy kényelmes átfazonírozással és kézlegyintéssel, a Microsoft első lépésként előző héten elérhetetlenné tette a novemberi update-et.

Ekkor még nem is mondták el a háttérben meghúzódó okokat, és nagyon sokan felhúzták a szemüket, hogy akkor most mi van. A Microsoft szűkszavú közleménye ugyanis csak annyit árult el, hogy bár eddig a Media Creation Toolon keresztül voltak elérhetők a frissítések, mostantól egy új döntés értelmében ezeket a Windows Update szolgáltatáson keresztül lehet majd letölteni. Az MCT-vel továbbra is letölthető a Windows 10, de a November Update-et a Windows Update-en keresztül lehető beszerezni.

Hogy miért? Hiszen, ez volt az a mérföldkőnek kikiáltott frissítés, amit mindenki ajánlott (kezdve a Media Creation Toolt fejlesztő Gabe Aultól), most viszont eltűnt az előzetes frissítés nélküli tiszta installálás opciója is.

Nem sokan értették, hogy mi van. Egészen eddig.

A második lépés

Ezt követte a november 23-i hír, miszerint a Microsoft kiadott egy javítást a frissítéshez, és elmagyarázta a háttérben húzódó problémát.

Amire mondhatjuk: "kösz". És persze a gigacég kiemelte, hogy ez csak egy apróság volt, ami nagyon keveseket érintett ("akkor jól van!"), és hogy egyelőre nem tiszta, hogy mi okozta a bugot.

A jó hír viszont az, hogy a probléma megoldva, az élet csodaszép. Ugyanakkor legyünk őszinték: a Windows 10 felhasználói adatgyűjtéssel kapcsolatos korábbi aggályainak tekintetében nem vagyunk túl boldogok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr788107262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása