Tárhelyszakértő

10 új kifejezés, amit meg kell tanulnod! - 1. rész

A Szilícium-völgy legtrendibb új szavai

2015. október 13. - Lampyris Noc

silicon_valley.jpg

A technológiai fejlődésnek köszönhetően nemcsak új eszközeink, hanem új szavaink is vannak már. Ahogy az újdonságok átalakítják a mindennapokat és a kultúrát, úgy jelennek meg újabb és újabb kifejezések a hétköznapi használatban, hiszen valahogy nevén kell nevezni a gyerekeket...

Guglizás, multitasking, anime, photoshoppolni, és a sort folytathatnánk.

Most következő két cikkünk 10 olyan "brand new" szavat mutat be, amiket egyre trendibb használni "Odaát" (a filmiparban ez Hollywood, a mi esetünkben a Szilícium-völgy). Ötöt most, ötöt jövő héten, hogy legyen miért izgulni.

Használjuk őket, üljünk fel mi is a divathullámra! Figyelmeztetés: magyarosítást nem vállaltunk, azt meghagyjuk azoknak, akik igazán profik ebben...

DECICORN

A "decicorn" kifejezést a startupok világában használják, és megértéséhez vissza kell nyúlnunk az unikornisokhoz. Hogy miért egészen addig? Egyszerű: unikornisoknak (angolul: "unicorn") nevezték korábban azokat a startupokat, amiknek értéke elérte az egymilliárd dollárt.

Az unikornis olyan, mint nálunk a fehér holló: borzasztóan ritka, és akkoriban így próbálták kifejezni, hogy ez az értékhatár kivételes és ritka, elérni pedig combos teljesítmény. Na mármost, kérem tisztelettel, ekkora értékű startupból a Szilícium-völgyben napjainkban már jó sok van (131 tech-cég, egészen pontosan), tehát új kifejezést kellett találni, és a 10 milliárd dollárnál nagyobb értékű cégekre kitalálták a "decicorn" kifejezést.

Ötletes, igaz?

DRONEVERTISING

Az "advertising", vagyis hirdetés szóból eredeztethető, és azt jelenti, amit a szóösszetétel első része sugall: drón segítségével hirdetni.

Egyes városokban komplett kis ügynökségek jöttek létre azért, hogy megtalálják a módját annak, miképp lehet ötletesen és forradalmian kihasználni a drónokat a reklámpiacon.

DUANG

Az egyik legbizarabb új kifejezés, aminek ráadásul az értelme sem tisztázott.

Ami a legfontosabb: Jackie Chan használta először egy samponreklámban, amikor érzékletesen (a rá jellemző, mémből ismert kézmozdulatokkal) akarta bemutatni a hajnál elért csodás változást, és miután néhány őrült nethuszár ebből egy vicces videót is kreált, elszabadult a pokol.

A kínai közösségi médiafelületeken 2015 februárja óta sok-sok millió említést ért el a "duang", és használják a "Bumm!" szinonimájaként, valamint kifejezhet egyfajta fokozást is ("I'm feeling so duang good today" - vagyis piszkosul jól érzem ma magamat).

FARECASTING

A "fare" (fuvar, repülővel történő utazás) és a "forecasting" (előrejelzés) szavakból kialakult vegyülékszó.

A repülőjegyek lehető legolcsóbb áron történő megvásárlására utal, vagyis azt, hogy a vevő megpróbálja megjósolja, az ismert paraméterek alapján mikor lehet a legkedvezőbb áron hozzájutni a különböző légitársaságok jegyeihez.

Ha valaki esetleg nem tudná, rengeteg cikk van a neten arról, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni ilyenkor (hátralévő idő, például; de valaki arra is esküszik, hogy inkognitó módban olcsóbb a jegy).

INCULATOR

Vissza a startupokhoz: az "inculator" szintén egy vegyülékszó, amit az "incubator" és az "accelerator" szavakból alakítottak ki.

Az startup inkubátor egy nagyrészt állami forrásokból működő vállalkozásfejlesztési cég (vagy program), ami a startupoknak segít nyugodt öreguras tempóban (például irodai férőhellyel, kapcsolatrendszerrel, stb.). Az accelerator viszont jött, látott és győzött; ugyanúgy komplex támogatást nyújt, de mivel általában magánpénzből finanszírozzák, ezért gyors eredményeket akar, és hónapok vagy hetek alatt szeretné csúcsra pörgetni az adott startupot.

Nos, az "inculator" egy lassabb tempót megengedő accelerator. Még nem inkubátor, de már nem is accelerator. Szép, nemde?

A hátralévő 5 kifejezést jövő héten mutatjuk be. "Duang! Ez most rossz hír, igaz?"

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr907965814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása