Tárhelyszakértő

Az oroszok betiltanák a Google-t, a Facebookot és a Twittert

2015. május 28. - NM Dani

oroszo1.jpgEgy a blogolásról szóló törvény miatt az orosz médiafelügyelet azzal fenyegetőzik, hogy nem csak megbírságolja a világ legnagyobb netszolgáltatóit, de szolgáltatásaikat is elérhetetlenné teszi az országban.

A médiafelügyelő szervezet azzal vádolja a három amerikai céget, hogy illegális tevékenységet végeznek Oroszországban, és komoly szankciókkal kell majd szembenézniük, ha ezt folytatják.

A Facebook esetében ez érintené a közösségi oldal mellett a szintén a cég tulajdonában álló Instagramot, a Google-nél a YouTube-ot, a Blogspotot és a Google+ közösségi oldalt is. A legnagyobb problémája az orosz hatóságoknak azzal van, hogy az ellenzék tüntetéseit gyakran a Facebookon és a Twitteren szervezik meg. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a médiafelügyelet azt követeli, hogy az amerikai cégek töröljék az általuk szélsőségesnek bélyegzett oldalakat, illetve adjanak át információkat azok üzemeltetőiről.

oroszo2.png
Putyin nem érti a poént

Oroszországban 2014-ben lépett életbe egy törvény, melynek értelmében a bloggereknek valós adataikkal kell regisztrálniuk magukat a hatóságoknál, és amelynek célja az, hogy visszaszorítsák az ellenzékiek, a hatalommal szembeni politikai aktivisták netes tevékenységét.

Kérik az adatokat

A médiafelügyelet azért vádolja a törvény megsértésével a három nagyvállalatot, mert bocsátják rendelkezésükre az egyes oldalak látogatottsági adatait, illetve a napi 3000 feletti látogatóval bíró oldalak üzemeltetőinek személyazonosságát. A vállalatokat bírsággal is fenyegetik, amely ugyan mindössze néhány ezer dollár lenne, a második bírságolás után azonban már szolgáltatásaikat is felfüggeszthetik. Makszim Knezov, a médiafelügyelet elnöke szerint ha nem törlik az általuk szélsőségesnek nyilvánított oldalakról a felhívásokat a "zavargásokban, szélsőséges tevékenységekben" való részvételre, kénytelenek lesznek magát az információforrást elzárni.

Ez azt is jelentheti, hogy teljesen elérhetetlenné teszik a szolgáltatásokat, ugyanis a négy nagyobb orosz netszolgáltató bár tud egyes URL-eket blokkolni, a kisebb regionális szolgáltatókkal általában az egész szolgáltatást blokkoltatják, ahogyan erre a múltban is volt már példa.

Eddig sem finomkodtak

Az orosz hatóságok Vlagyimir Putyin harmadik ciklusának kezdete, 2012 óta kezdtek el különösen agresszíven fellépni az ellenzék netes tevékenységével szemben. Ennek keretében több olyan törvényt is elfogadtak, amelyek szinte teljhatalmat adnak a hatóságoknak az országban elérhető tartalmak felügyeletére és blokkolására. A Facebook 2014 második felében 55 oldalt blokkolt a hatóság kéréseinek megfelelően, a Google pedig számos szerverét költöztette kényszerűen Oroszországba, mivel az egyik törvény megköveteli, hogy a felhasználók adatait hazai földön tárolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr67493592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larry Silverstein 2015.05.28. 20:05:52

Természetesen teljesen jogos az orosz kérés. Ha a techcégeknek nem tetszik, elmehetnek a picsába Oroszországból, ahol az orosz duma hozza a törvényt, nem a google.

Tudományos libsizmus 2015.05.28. 20:37:12

A Google az utbbi 2-3 évben átment pénzverdébe. Ha a YouTube-on egy másfél órás filmben nincs 12 reklámszpot, akkor egy se. A Facebook nem építi az emberi kapcsolatokat, hanem rombolja. Többet nyernének az oroszok, mint veszítenének, ha kibasznák ezt a két zsidó céget onnan a picsába.

sanyix 2015.05.28. 20:39:35

természetesen a fütyiszmajmok támogatják ezt az igencsak diktatórikus jellegű dolgot, hiszen most putyin faszát kell szopni :)

Larry Silverstein 2015.05.28. 20:41:52

@Tudományos libsizmus: Semmi perc alatt csinálnak saját faszbukot, a kínaiak már meg is csinálták. A kínaiak a guglit is lekoppintották, mert nem hülyék hogy önként adózzanak amerikának.

Tudományos libsizmus 2015.05.28. 20:47:24

@Larry Silverstein:
Megnézném magamnak, mikor lehetne a CIA által alapított Facebookon Obama ellenes forradalmat szervezni külföldről. "Amerikai tavasz" - ilyen néven, pölö.

steery 2015.05.28. 20:54:35

Ejnye, no, miket írkáltok itt, gyerekek! Nem szégyenlitek magatokat?
Képzeljétek el, mi lenne, ha nálunk is azt csinálnák, mint a ruszkiknál. Nem sokáig írogathatnátok ilyen gyalázkodó kommenteket, mert a yard hamar elkapná a ványadt kis seggeteket oszt mehetnétek Recskre építeni az új világrendet.
A fő gond inkább ott van a cégek működésével, hogy miközben nem adják ki a felhasználók adatait az orosz kormánynak, könnyen lehet, hogy kiadják az amcsi titkosszolgálatnak. És azok meg fölhasználják... tudjátok, mire.

sanyix 2015.05.28. 20:55:26

@Larry Silverstein: persze szovjet barátaink mindenben kiválóak. De legalább ha putyin faszát szopod jó lenne tudni is valamit az országról, ugyan is már évek óta van saját faszbúkjuk, a vkontakte, csak éppen az nyilván kiszolgáltatja az ellenzék adatait és megy értük a fekete autó hogy eltűntessék, ezért inkább a faszbúkra tértek át.

@Tudományos libsizmus: nézzed, van sok ilyen...

Tudományos libsizmus 2015.05.28. 20:58:54

@sanyix:
Nekem a Facebook-ról mindig az jut eszembe, hogy az ÁVH annak idején a faszát kiverte volna örömében, ha akkor van egy ilyen cucc a neten. Felteszem, a CIA is pont így van ezzel.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.28. 21:23:03

@Tudományos libsizmus: Az biztos hogy könnyebben be lehetett volna hozni az ismerősöket..:)))

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2015.05.28. 21:25:09

Nagyon helyes, amit Putyin úr tesz. Inkább legyen ortodox Vkontakt, mint izraeli Fecabook.

Szerencsére már a Magyar Nemzetet is kiválthatjuk a Pravdával. Daszvidányija, Lajos... ;)

chepunk 2015.05.28. 21:55:40

Aha, szóval Putyinék nagy bajban vannak! Ugyanis ha annyira nincs gond, megy a fejlődés, és mindenki Őt szereti, az ellenzék meg jelentéktelen akkor mért is kell annyira tartani tőle?

Másrészt a putyinfasztszopók mit is szólnának, ha róluk kérnének adatokat, tiltanák le a kommentjeiket, tiltanák be a fórumaikat, bírságolnák meg őket véleményük leírásáért... Ja az mán nem tetszene. Vagy a fidesznyikek, jobbikfanok mit szóltak volna ha Gyurcsány betiltja a médiáikat, fórumaikat stb.? Ja az sem lenne jó mi?

Ebből is látszik, hogy Oroszoszág egy szar hely.

fifibá55 2015.05.28. 22:06:39

Gyorsan megnéztem, hogy ha nálunk is bevezetik, miként orvosolható. Osztrák műholdas internet/TV előfizetés havi 20 euró, 12Mb/s letöltéssel 30 euró (1 évig, aztán visszaesik 20-ra). Hogy ezt pl. Oroszhonban tudnák-e fogni, és ha igen, hol, meddig, az kérdés. Persze a lavórokat is be lehet tiltani, mert rontják a városképet..
süti beállítások módosítása