Tárhelyszakértő

Mivé válik a netfelügyelet, ha az USA elengedi a kezét?

2015. május 26. - NM Dani

icann_fokep_1.jpgMinden nap webcímek tucatjait gépeljük a címsorba, hogy elérjük a weben található oldalakat - de a legtöbben semmit nem tudunk arról, hogyan működik a rendszer, amely ezt lehetővé teszi számunkra, vagy arról, hogy éppen a rendszer globális felügyeletre állásának küszöbén vagyunk.

Az internet mára szinte már közművé vált, elérését épp olyan természetesnek vesszük, mint hogy a csapból víz folyik. Alig van azonban olyan, akinek a netsemlegesség vagy az internet felügyeletének témája ténylegesen mond valamit. Hazánkban a netsemlegesség akkor került először komolyan a figyelem középpontjába, mikor a UPC felhasználói számára bizonyos oldalak elérhetetlenné váltak, a téma azonban alig néhány napig maradt a közbeszéd tárgya.

És akkor mit is tudnánk például arról, hogy a televízió-társaságok által használt .tv domain eredetileg Tuvalu országszintű domainje volt, és hogy a TLD jogainak eladásából épült a sziget infrastruktúrájának egy tekintélyes része? Hogy a .fm igazából a Mikronéziai Szövegégi Államok TLD-je? Hogy '98-ig a komplett internetprotokoll listát egyetlen dél-kaliforniai informatikus kezelte, akit Az Internet Istenének becéznek?

Odáig rendszerint még tiszta a sztori, hogy a DNS, vagyis a Domain Name System az, ami a webcímeket az IP-címkehez társítja. Ez teszi lehetővé, hogy az adott karakterkombinációkkal valóban a kívánt oldalakat érjük el. A domainek regisztrációját a regisztrátorok végzik, a felügyelet terén azonban az ICANN bír teljhatalommal. Legalábbis 2015 végéig. Az Egyesült Államok Nemzeti távközlési és információs irodája ugyanis tavaly úgy döntött, hogy ideje nemzetköziesíteni a felügyeletet. De talán kezdjük az elején a sztorit.

Egy telefonnotesz

Minden azokkal a lusta kutatókkal kezdődött, akik az internet hajnalán úgy gondolták, kitalálnak valami egyszerűbb megoldást ahelyett, hogy minden egyes üzenet elküldésekor a numerikus IP-címeket kellene felidézniük. Kezdetben persze nem volt sok felhasználó, azok is jórészt ismerték egymást, így aztán az egész rendszer egyetlen listán alapult, amelyet Jon Postel, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója menedzselt. Ő az, akit a hálózat kifejlesztésében játszott szerepéért sokan a mai napig Az Internet Istenének becéznek.

Ha azt hiszed, hogy Postel korai rendszere valamilyen kifinomult szoftver volt, kiábrándítunk. A szakember saját kezűleg frissítette a telefonnotesz-szerű (persze azért digitalizált) listát számítógépén, amelyben nyilvántartotta az egyes számítógépeket és azok IP-címeit. Postel és kollégái egy idő után rájöttek, hogy ez nem igazán hatékony megoldás, pláne, ha bővíteni akarják a hálót, ezért megalkották a DNS-t.

A hatóság én vagyok

icann_jon_postel_1.jpgA szaki azonban még sokáig nem adta ki a kezéből az irányítást. Az amerikai kormány áldásával és több szervezet segítségével ugyan, de egészen a '90-es évek végéig egy személyben ő döntött a legfontosabb kérdésekről - például ő volt az, aki a világ minden országának kiosztotta saját, kétbetűs domaincímeit. Ilyen módon tehát neki köszönhető Tuvalu és Mikronézia mázlija is. Ő ötölte ki a .com, .net, .org és .edu végződéseket is.

Ahogy növekedett a net, egy idő után kicsit kínossá vált az internetprotokollok dokumentációiba azt írni, hogy "ezért az egészért pedig egy Jon nevű srác felel", így aztán úgy kezdtek hivatalosan utalni rá, mint Internet Assigned Numbers Authority, vagyis IANA.

A rendszer hivatalossá tételére egészen az évtized végéig várni kellett. 1998-ban végül a kormány Postel és mások segítségével létrehozta az ICANN-t (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), amely innentől kezdve felel az internet alapját adó nevekért, címekért és protokollokért. A váltás 1999. december 1-jén zajlott le, és egy léleknek se tűnt fel az egész.

El kell szakadni az Államoktól

Az amerikai kormány persze szeretett volna biztosra menni, hogy a jövőben sem lesznek problémák, úgy döntöttek tehát, hogy ideiglenesen maguknál, tartják az ellenőrzés egy részét az ICANN és a Kereskedelmi Minisztérium között létrejött szerződés értelmében. Valójában a kormányzat nem igazán szól bele az ICANN munkájába, a lehetősége azonban megvan rá.

2014 márciusában jött el az a pillanat, amikor mindenki egyetértésre jutott abban, hogy nem sok értelme van egy az amerikai kormány alá rendelt szervezetnek egyedül felügyelnie egy olyan rendszert, amelyet a világ minden országában használ több milliárd felhasználó.

icann_netterkep.jpg
Az internet vázlatos térképe - ezt felügyeli az ICANN

Az ICANN jelenleg nonprofit szervezetként működik, és egy 16 tagú testület irányítja. Nemzetközi szinten a Kormányzati Tanácsadó Testület (GAC) az, amelyen keresztül a világ országai valamelyest beleszólhatnak tevékenységébe - ennek tagja az ENSZ 108 tagországa mellett többek között a Szentszék, Hongkong, az Európa Tanács és az Afrikai Unió képviselője is, illetve egy sor különféle szervezet.

Hova tovább?

Az említett szerződés az amerikai kormánnyal 2015 végén tehát lejár. Az IANA funkcióinak felügyeletét ezt követően a globális közösség veszi át.

A változás, ahogyan közel húsz éve, most is észrevétlen marad majd a felhasználók számára, ehhez azonban még rengeteg tennivaló van. Egy olyan rendszert kell kidolgozni, amely átlátható, amelyben minden érintett félnek van beleszólása, mégsem folytja meg a bürokrácia, és amelyet nem befolyásolhatnak könnyedén egyes kormányok, vállalatok vagy szervezetek saját céljaik elérése érdekében. Az ICANN nagy átalakulás előtt áll, és még kérdéses, az internet rendfenntartója, kormánya vagy egyszerű forgalomirányítója válik majd belőle a nemzetköziesedés után.

A szakértők szerint a legfontosabb, hogy az ICANN elszámoltatható maradjon azután is, hogy kikerül az amerikai kontroll alól - és ha ezt sikerül elérni, a legtöbb felhasználó nem is fog tudni róla, hogy az átmenet megtörtént.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr237488440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása