Tárhelyszakértő

Kicsinálja a lájkárusokat a Facebook

2015. április 21. - NM Dani

facebook_lajkok_1.jpgÚj technológiával őrzik a rendet a közösségi oldalon, már 200 ezer oldal kamu lájkjait vették el egy hónap alatt. Nincs megállás, a Facebook tartani akarja a lépést az üzletét rontó simlisekkel szemben.

A közösségi média marketing legfontosabb platformja a Facebook. A sikert itt lájkokban, megosztásokban, kommentekben mérik - minél többen beszélnek egy oldalról, egy-egy poszt minél több emberhez jut el, annál jobban teljesít a kampány. Nem kevés cég használja a közösségi oldalt reklámfelületként, az ő dolgukat azonban a Facebook nem teszi könnyűvé, hiszen egyre inkább a fizetős hirdetések felé terelik partnereiket.

Lájkok nélkül mit érek én?

Érthető, ha sokan próbáltak meg kerülőutakat keresni - ahogyan régebben a linkkatalógusokkal a Google rangsorolását akarták befolyásolni, az elmúlt években úgy vásároltak kamu lájkokat, hogy oldalaik teljesítményét növeljék. A profik tudják persze, hogy ennek nem sok értelme volt – a valódi sikerhez valódi aktív felhasználók, nem pedig semmit sem érő lájkok tömegei kellenek.

facebook_lajkok_3.jpgIlyen egy lájkárus ajánlata - elég jól menő "üzletág" volt.

Ettől függetlenül mindeddig töretlenül virágzott a lájkárusok üzlete. A Facebook azonban most megelégelte ezt, és felégeti a feketepiacot.

Ez 14 millió zombinak tetszik

facebook_lajkok_2.jpgA közösségi oldal programozói új felismerő-technológiával frissítették algoritmusaikat, így most már sokkal hatékonyabban képesek felismerni a gyanús mintázatokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy automatikusan képesek beazonosítani a "feketézőket". Annyira, hogy mióta az új rendszer beindult, megháromszorozták találataikat. Március óta nem kevesebb, mint 200 ezer oldalt fosztottak meg vásárolt lájkjaiktól.

A 2012-es becslések szerint a közösségi oldalon legalább 83 millió kamufelhasználó volt regisztrálva - ez az összes regisztráció 8,7 százaléka. Ezek egy része egyszerű duplaaccount, de legalább 14 millió olyat találtak, amelyeket nemkívánatos tartalmak terjesztésére használtak, mint a spam vagy kártékony linkek. És persze arra, hogy kamulájkokat szállítsanak a megrendelőknek.

Zuckerbergék az elmúlt években is igyekeztek a lehető legaktívabban fellépni a csalók ellen. 2014 végéig a bíróságok már több mint 2 milliárd dollárt ítéltek meg különféle eljárások során a cégnek az oldalukon folytatott csalások miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr47386612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamaritánus 2015.04.22. 08:49:42

@mssser: a kurva anyád az ellenpélda.

NM Dani 2015.04.22. 08:54:23

@szamaritánus: A delikvenst kiállítással jutalmaztuk, amiért ilyen tehetségesen próbált spammelni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.05.11. 09:01:02

A TeCsövön is illene tisztogatni a sok klikkvadász thumbnailes videók között.Ráadásul ott még pénzre is megy a játék...Sokkal fontosabb volna.
süti beállítások módosítása