Tárhelyszakértő

Mi történt a .budapest domainnel?

2015. március 17. - NM Dani

uj_gtldk.jpgKét éve hatalmas hír volt, hogy lesz .budapest, sőt, .buda és .pest domain is. Aztán néma csend lett, és egy ideje nem tudni, lehet-e valaha saját fővárosi domainünk.

Mindenek előtt tisztázzuk röviden a fogalmakat, elkerülendő a félreértéseket. Léteznek úgynevezett legfelsőbb szintű domainek (top-level domain, TLD). Ez magában foglalja az összes domaint, vagyis amit a pont után írunk (.hu, .com, .org és így tovább).

Ezek különféle kategóriákra oszlanak - ezek egyike a gTLD, azaz a generikus legfelsőbb szintű domainek. Ezek elméletben azok, amelyek a világ minden nethasználója számára nyitottak. Ez ugyanakkor trükkös, mert különféle megkötések vonatkozhatnak a kiadásukra - ahogyan ez ebben az esetben is érvényes. A gTLD-k ugyanis általánosságban nem kapcsolódnak földrajzi területekhez - a .budapest esetében azonban már az első hírek is arról szóltak, hogy csak budapestiek és Budapesten működő cégek birtokolhatják majd.

Mi történt vele?

A 444 több mint egy éve írta meg, hogy a fővárosi gTLD-re „lecsapott” egy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég, mert itthon „senkinek sem kellett”. Ez azonban ebben a formában nem igaz. Kontrasztként a .wien domaint hozták fel, amelyre „egy osztrák magáncég, a punkt.wien GmbH tart ugyan igényt, de Bécs önkormányzatának támogatásával”. Az igazság az, hogy a .budapesttel pontosan ugyanez a helyzet.

A .budapest domain regisztrátora jelenleg a Minds + Machines, amelynek tulajdonosa a cikkben is említett Top Level Domain Holdings Ltd. A sikeres pályázatot követően a TLDH 2013 novemberében írta alá a szerződést az ICANN-nel, a .budapest pedig tavaly szeptember 23-án bevezetésre került a DNS-gyökérzónába. Mindezt a TLDH ugyanakkor nem partizánakcióként hajtotta végre, elcsaklizva a domaint a fővárosiak elől, hanem ellenkezőleg, a fővárossal együttműködve, annak megbízásából pályázott.

Egyelőre egyetlen egy cím található ebben a domaintérben, regisztrálni pedig egyelőre nem lehet. Tehát, bár a .budapest gyakorlatilag már aktív, még nem elérhető. Annyit tudni, hogy a TLDH 185 ezer dollárért (kb. 50 millió forint) vásárolta meg, és amikor végre elkezdik árulni, a bevételek legalább 35%-a Budapest Főváros Önkormányzatát illeti majd.

Na de mikor regisztrálhatok?

Az új gTLD-k bevezetése három szakaszban történik. A Sunrise szakaszban a védjeggyel rendelkező cégek, közfeladatot ellátó szervezetek regisztrálhatnak - akiknek nem lenne szerencsés, ha valaki elvinné előlük a nevet, és ne adj isten például pornóoldalt kezdene üzemeltetni a bkk.budapest címen.

Ezt követi a Landrush, ekkor már a védjegy birtokában nem lévő szervezetek is regisztrálhatnak, majd következik a már mindenki számára nyitott General Availability időszak. A .budapest esetében még nem tűzték ki az időszakok dátumát, szóval még várnia kell, aki fővárosi gTLD-t szeretne magának.

És hogy a .buda és .pest domainekkel mi történt? Lényegében semmi – ezek végül csak elképzelések maradtak.

Szeretnél naponta érdekességeket, híreket, tartalmas posztokat olvasni az IT világából? Lájkold új oldalunkat a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://tarhelyszakerto.blog.hu/api/trackback/id/tr167277281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása